Nieuwsbericht

De A1 krijgt duurzaam asfalt

Gepubliceerd op: 21 mei 2025, 16.11 uur

Bij het groot onderhoud op de A1 wordt duurzaam gewerkt. Zo maakt het oude asfalt plaats voor een duurzamere variant. Want of we nu iets onderhouden of iets nieuws bouwen, we letten erop dat we de juiste, duurzame, materialen gebruiken.

En we richten onze bouwplaatsen zo in, dat ze leiden tot minder energieverbruik en zo min mogelijk uitstoot van CO2, stikstofoxiden (NOx) en fijnstof.

Duurzaam asfalt met een groot deel hergebruik

We vervangen het asfaltbeton van de rijbanen van Watergraafsmeer naar Diemen door Lage Energie Asfalt Beton (LEAB). Dit wordt geproduceerd op 110 graden Celsius in plaats van de gebruikelijke 165 graden, wat zorgt voor een CO2-reductie van 30%.

Bovendien hergebruiken we zoveel mogelijk van het oude asfalt van de A1. Dat wordt voor de verwerking, gemengd met nieuw asfalt, waardoor de onder- en tussenlagen voor 60% tot 70% uit gerecycled materiaal bestaan en de ZOAB-bovenlaag voor 30%. In 2024 deden we dit ook op de A10 bij de Zeeburgerbruggen.

Koploper in duurzame infrastructuur

Deze werkzaamheden vallen onder de Koploperaanpak van Rijkswaterstaat. Hiermee dagen we bedrijven uit om onderhoud zo duurzaam mogelijk aan te pakken, zonder in te boeten op kwaliteit. De Koploperaanpak moet het voor bedrijven lonend maken om daarin te investeren.

De duurzaamste alternatieven krijgen daarom tot 2030 de ruimte, zodat bedrijven die innovaties kunnen terugverdienen en de infrasector kan verduurzamen.