Interview

Aan het woord: Robbert Visser, projectmanager Selectieve Onttrekking

Gepubliceerd op: 15 december 2022, 13.25 uur - Laatste update: 19 december 2022, 12.18 uur

Als aftrap voor deze eerste nieuwsbrief over Selectieve Onttrekking geven we Robbert Visser het woord. Visser is projectmanager voor Selectieve Onttrekking. Hij werkt sinds 2017 bij Rijkswaterstaat.

Sinds 2017 heeft hij vooral voor ‘natte’ projecten gewerkt, zoals de nieuwe sluis Eefde en sluis II in Tilburg. En nu dus het project Selectieve Onttrekking, de zoutdam in IJmuiden.

Uniek project

‘De zoutdam is een uniek project. Het is een methode die, door de omvang van Zeesluis IJmuiden, nog nooit op deze schaalgrootte is toegepast. Hierdoor is het een project dat internationaal in de belangstelling staat. We bouwen en werken aan innovaties die nog nooit eerder gedaan zijn.

Met de zoutdam zorgen we voor een verbetering van de zoutwaardes in het Noordzeekanaal. Dit maakt Selectieve Onttrekking best bijzonder.’

Eerste aanspreekpunt

‘Als projectmanager voor Selectieve Onttrekking ben ik het eerste aanspreekpunt voor de interne opdrachtgever binnen Rijkswaterstaat. Ik ben eindverantwoordelijk voor het project. En zorg ervoor dat de omstandigheden in het projectteam optimaal zijn, zodat we het project goed kunnen organiseren.

Ook hak ik waar nodig belangrijke knopen door of begeleid het team bij het maken van keuzes. We beginnen het project vanaf nul en bouwen steeds verder iets op. Het zijn ingewikkelde puzzeltjes. Maar met elkaar komen we tot een mooi eindresultaat.’

Aandacht voor veiligheid heeft daarom altijd prioriteit.

De prioriteit van veiligheid

‘Selectieve Onttrekking is een technisch interessant en uitdagend project. Het object is ingewikkeld. Een zoutscheiding is nog nooit eerder op deze grote schaal gebouwd. De uitdagingen zitten vooral in de hoogtes en dieptes die we bereiken met de werkzaamheden.

We werken op een hoogte van 27 m vanwege de pijlers van de zoutdam. Maar we gaan ook met duikers flink de diepte in tot wel 23 m beneden NAP. Dit zijn binnen de bouw de werkzaamheden met een hoog risicoprofiel.

Aandacht voor veiligheid heeft daarom altijd prioriteit. We denken mee met de aannemer, bekijken de werkplannen en blijven de goede vragen stellen op het gebied van veiligheid.’

Vastgestelde kwaliteitsnormen

‘Een ander belangrijk aandachtspunt is zorgen dat er straks een zoutdam staat die aan onze vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen voldoet. En dat we uiteindelijk onze deadlines halen. Het is een project dat in politieke belangstelling staat. Eind 2024 moet Selectieve Onttrekking gereed zijn.

Als we onze deadlines niet halen, betekent het dat de zeesluis langer beperkt ingezet wordt om de hoeveelheid inkomend zout vanuit zee te controleren. Deze 2 aspecten maken het voor mij een complex, maar ook heel interessant project om bij betrokken te zijn.’

Wanneer is het project Selectieve Onttrekking nou echt succesvol voor mij?

Succes project Selectieve Onttrekking

‘Wanneer is het project Selectieve Onttrekking nou echt succesvol voor mij? Als we het eindresultaat, de zoutdam, gebouwd hebben en iedereen die eraan werkt het project in goede harmonie heeft afgerond. En je kan zeggen dat het een mooi, uniek werk was.

In deze nieuwsbrief komt een aantal betrokkenen van dit project aan het woord. Je leest op welke manier zij betrokken zijn en zich elke dag inzetten voor de realisatie van de zoutdam. Van het ontwerp tot de werkzaamheden zelf. Zij vertellen over het traject dat we hebben doorlopen tijdens de voorbereiding voor de zoutdam en welke afwegingen zijn gemaakt. Veel leesplezier!’