Nieuwsbericht

Stremming zuidelijke duwvaartsluis Krammer door vastzittende sluisdeur

Gepubliceerd op: 1 april 2022, 10.31 uur - Laatste update: 1 april 2022, 10.34 uur

Sinds maandagochtend 28 maart 2022 is de zuidelijke duwvaartsluis van het Krammersluizencomplex gestremd door een vastzittende sluisdeur aan de Zijpezijde.

Deze sluiskolk wordt samen met de noordelijke duwvaartsluis gebruikt voor het schutten van de beroepsvaart. Beroepsvaart dient rekening te houden met wachttijden die kunnen oplopen tot 8 uur als gevolg van de stremming.

Onderzoek

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de exacte oorzaak, en naar hoe de storing weer kan worden verholpen. Begin volgende week, in de week van 4 april 2022, hopen we daar meer duidelijkheid over te hebben. Ook hopen we dan te weten welke herstelmaatregelen nodig zijn.

Het is al wel bekend dat de sluisdeur eruit moet worden gehesen om herstel uit te kunnen voeren. Daarvoor is een specialistisch schip nodig, dat naar verwachting pas over enkele weken beschikbaar is. De stremming van de zuidelijke duwvaartsluis zal niet zomaar opgelost zijn en kan nog enige tijd in beslag nemen.

Hinder voor de scheepvaart

De beroepsvaart heeft als gevolg van de stremming te maken met wachttijden die momenteel kunnen oplopen tot 8 uur. De hoge mastenroute is nog altijd wel beschikbaar via de noordelijke duwvaartsluis. Kleinere schepen worden waar mogelijk ook geschut via de jachtensluizen op het Krammersluizencomplex.

Scheepvaartverkeer wordt van de hinder op de hoogte gehouden met BAS-berichten en via de website van Vaarweginformatie.