Nieuwsbericht

Nieuwe maximale rekenafstand stikstofdepositie geldt ook voor project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken

Gepubliceerd op: 20 januari 2022, 12.32 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 14.29 uur

Het (demissionaire) kabinet heeft in de zomer van 2021 besloten dat de maximale rekenafstand voor stikstofdepositie voor alle bronnen, zoals snelwegen, naar 25 km gaat. Vanaf begin 2022 is hiervoor een nieuw rekenmodel beschikbaar.

Dat betekent dat er de komende periode veel werk opnieuw gedaan moet worden. Ook voor het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken.

Nieuwe berekening stikstofdepositie

Volgens de oorspronkelijke planning zou de minister van Infrastructuur en Waterstaat eind 2020 het Tracébesluit van het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken vaststellen. De vertraging komt doordat de Raad van State in een tussenuitspraak over het snelwegproject ViA15 de minister de opdracht heeft gegeven de gehanteerde rekenmethodiek voor stikstofdepositie nader te onderbouwen. Inmiddels heeft het kabinet besloten om bij het berekenen van stikstofneerslag van verschillende emissiebronnen in alle sectoren een maximale rekenafstand van 25 km te hanteren. Het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken zal hiermee opnieuw de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden moeten gaan berekenen. Hierdoor is de vaststelling van het Tracébesluit vertraagd.

Wanneer de stikstofdepositie voor het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken opnieuw berekend gaat worden, is op dit moment nog niet bekend. Momenteel wordt er vanuit het project gewerkt aan een nieuwe voorlopige planning voor het Tracébesluit A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken. Robin Aerts, omgevingsmanager: ‘Helaas kunnen we momenteel nog geen nieuwe planning afgeven voor het project A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken. We hadden graag al meer duidelijkheid willen geven aan onze partners en belanghebbenden. Daar moeten we helaas nog even op wachten.’

Meer informatie A67/A73 knooppunt Zaarderheiken

Zodra er meer informatie beschikbaar is, brengen wij u hiervan op de hoogte via een nieuwsbericht op de projectpagina A67/A73 knooppunt Zaarderheiken.