In beeld

Het werk aan de Suurhoffbrug in 10 beelden

Gepubliceerd op: 10 november 2021, 08.57 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 11.34 uur

In 2020 en 2021 heeft Rijkswaterstaat de A15 Suurhoffbrug aangepakt. Het werk zit er inmiddels bijna op. Een goed moment om terug te kijken wat er is gebeurd.

Er ligt een nieuwe brug naast de oude Suurhoffbrug en de oude brug is flink gerenoveerd. Hierdoor is de weg de komende jaren veilig te gebruiken, totdat er in de toekomst een nieuwe verbinding ligt. Met een selectie van een aantal mooie foto’s kijken we terug op het werk dat is gedaan in 2020 en 2021.

Juni 2020 – Eerste paal voor fundering

In 2019 gunde Rijkswaterstaat het project Suurhoffbrug aan aannemer Stipt, een combinatie van Dura Vermeer, Besix, Hollandia en Mobilis. De samenwerking startte voorspoedig; in juni 2020 vierden we de plaatsing van de 1e paal, voor de onderbouw van een 2e brug naast de bestaande brug.

Oktober 2020 – Verwijderen brugwachtershuisje

In oktober 2020 verwijderen we het oude brugwachtershuisje. De bediening van de klep voor de scheepvaart gebeurde vanuit daar. Zo ontstaat er alvast ruimte voor de plaatsing van de nieuwe brug. Sinds 2017 was het niet meer nodig om de Suurhoffbrug te openen voor de scheepvaart over het Hartelkanaal. En was het brugwachtershuis dus niet meer in gebruik.

Oktober 2020 – Productie brugdelen

Het maken van de nieuwe Suurhoffbrug gebeurt op een werf in Krimpen aan den IJssel. Zo beperken we onder andere de bouwhinder bij Oostvoorne. Om de paar weken rolt er een nieuw brugdeel uit de hal voor transport naar de voorbouwlocatie. In totaal bestaat de nieuwe Suurhoffbrug uit 4 dekdelen en 4 boogdelen.

Februari 2021 – Hoogste punt nieuwe Suurhoffbrug

Het succesvol plaatsen van het laatste boogdeel in de nieuwe Suurhoffbrug gebeurt in februari 2021. Vanaf dat moment richtte alle aandacht zich op de verdere voorbereiding van het transport van de Suurhoffbrug, vanaf de bouwlocatie in Krimpen aan den IJssel naar de Maasvlakte.

Mei 2021 – Transport 200 m lange Suurhoffbrug door Rotterdam

In mei 2021 transporteren we de Suurhoffbrug in 1 nacht door Rotterdam. Het transport passeert onder andere de Van Brienenoordbrug, de Koningsbrug (de Hef), de Erasmusbrug en de Botlekbrug. De hele operatie is online te volgen via een livestream. In de dagen erna vaart de brug verder door het Hartelkanaal naar z’n eindbestemming op de Maasvlakte.

Mei 2021 – Plaatsing van de boogbrug in de A15

Een week na het transport door Rotterdam staat de zogeheten invaaroperatie op de planning. Plaatsing van de nieuwe brug naast de oude brug in de snelweg A15 vindt dan plaats. De operatie duurt uiteindelijk iets langer dan 24 uur, omdat de succesvolle plaatsing afhankelijk is van het tij in het Hartelkanaal.

Juni 2021 – Nieuwe Suurhoffbrug open, renovatie van start

Binnen 1 maand is de nieuwe Suurhoffbrug voorzien van asfalt en compleet aangesloten op de A15. De brug gaat open voor het verkeer naar Rotterdam.

Op hetzelfde moment wordt de oude Suurhoffbrug bestemd voor verkeer naar de Maasvlakte/Oostvoorne. Zo verdelen we de lasten van het verkeer voortaan over 2 bruggen. Direct gaat ook de grootschalige renovatie van de oude brug van start.

Juli 2021 – Reparatie dekschades

De oude Suurhoffbrug is niet ontworpen voor het huidige vrachtverkeer. Er is veel meer en zwaarder verkeer dan toen de brug werd ontworpen en gebouwd in de jaren 70. Daarom was er de laatste jaren veel schade ontstaan. In de zomerrenovatie van 2021 repareren we eerst alle schades en vervangen we complete stukken staal.

Augustus 2021 – plaatsing nieuwe dekplaten

Het basculedeel, waar de Suurhoffbrug vroeger open en dicht kon, versterken we vervolgens met grote dekplaten. De bevestiging hiervan gebeurt met epoxy (lijm) en bouten. Dit is een heel nieuwe methode die speciaal voor de Suurhoffbrug is ontwikkeld, in samenwerking met onder andere ingenieursbureaus en kennisinstituten. De aannemer werkt in een speciale tent om stofvrij te kunnen werken. Het afsluiten van de brug voor een weekend is nodig om de epoxy goed en trillingsvrij te kunnen aanbrengen en laten uitharden.

November 2021 – Onthulling plaquette

In november 2021 werd de Suurhoffbrug symbolisch overgedragen aan het team van Rijkswaterstaat, dat voor het onderhoud gaat zorgen. Dat gebeurde in bijzijn van de oorspronkelijke ontwerper, prof. ing. Berenbak, die een plaquette onthulde. De gedenkplaat is op de nieuwe boogbrug gemonteerd. Het verwijst onder andere naar de naamgever van de brug Ko Suurhoff, in de jaren 60 minister van Verkeer en Waterstaat.