Werkzaamheden

Nachtelijke afsluiting A2 voor proefsluiting Diefdijk; 10 – 11 september 2021

Gepubliceerd op: 2 september 2021, 10.09 uur - Laatste update: 20 september 2021, 14.37 uur

In de avond en nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 september 2021 voeren Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de A2 richting Utrecht.

Er is een complete afsluiting tijdens deze werkzaamheden van de snelweg A2 tussen knooppunt Deil en de afrit Everdingen (12), voor het verkeer in de richting van Utrecht. Ook zijn een paar op- en afritten dicht. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd die kan oplopen tot 15 minuten.

Afsluitingen en omleidingsroutes

Van vrijdag 10 tot zaterdag 11 september vinden de volgende afsluitingen plaats:

A2 tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen (12) richting Utrecht

Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

  • Er is een omleiding voor het verkeer bij knooppunt Deil via de snelweg A15 richting Gorinchem, om bij knooppunt Gorinchem de snelweg A27 op te gaan richting Utrecht.

Verbindingswegen van A15 Gorinchem en Nijmegen naar A2 richting Utrecht

Vrijdag 10 september 21.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

  • Er is een omleiding voor het verkeer bij knooppunt Deil via de A15 richting Gorinchem, om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Opritten Geldermalsen (15), Beesd (14) en Culemborg (13) van de A2 richting Utrecht

Vrijdag 10 september 20.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

Afritten Geldermalsen (15), Beesd (14), Culemborg (13) en Everdingen (12) van de A2 richting Utrecht

Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 07.00 uur

Ook is er een afsluiting van het tankstation en de verzorgingsplaats Lingehorst langs de A2. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Onderliggend wegennet

Bewoners zijn in een brief over de proefsluiting geïnformeerd.

Door onverwachte omstandigheden kan uitstel van de werkzaamheden voorkomen.

Dit jaar geen publiek

Door de geldende coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk publiek toe te laten, om te kijken bij de proefsluiting van de Diefdijk. We kunnen de 1,5 meter-richtlijn van het RIVM niet beloven. Wil je weten hoe de proefsluiting in z’n werk gaat? Bekijk dan de animatie over de Diefdijk hieronder:

Midden op de A2 ligt een dijk, de Diefdijk. Deze dijk ligt er sinds 1277. Deze kan als het nodig is gesloten worden doormiddel van betonnen balken. Op die manier kan er geen water van oost naar west. Deze sluiting wordt eens in de 2 jaar getest. Dit doet Rijkwaterstaat ’s nachts om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Uitleg proefsluiting Diefdijk

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken voor het verkeer of voor het uitzicht. Deze gaan bij hoogwater dicht. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt. Maar ook of alle materialen in goede staat verkeren.

De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken. Deze leggen we dwars over de rijbanen op elkaar. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 m lang en 1 m hoog en voorzien van rubberen strips, voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen opgeslagen op het viaduct ter plaatse over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. 2 telescoopkranen stapelen de balken 1 voor 1 op vanaf het viaduct. Dit totdat ze op de gewenst hoogte zijn.

UNESCO-werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op 26 juli 2021 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ze vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over werkzaamheden op de pagina Geplande werkzaamheden. Of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.