Werkzaamheden

Weekendafsluitingen voor verbreding A15 Papendrecht - Sliedrecht

Gepubliceerd op: 9 augustus 2021, 16.08 uur - Laatste update: 17 januari 2024, 15.08 uur

Voor het afronden van de verbreding van de snelweg A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht staan 2 weekendafsluitingen richting Gorinchem gepland.

Deze zijn van vrijdag 13 augustus 22.00 uur tot maandag 16 augustus 2021 05.00 uur en van vrijdag 20 augustus 22.00 uur tot maandag 23 augustus 2021 05.00 uur. De snelweg A15 richting Gorinchem is dan afgesloten tussen knooppunt Ridderkerk-Zuid en oprit (25) Sliedrecht-Oost.

Omleidingsroutes weekendafsluitingen A15 richting Gorinchem

Tijdens deze 2 weekendafsluitingen wordt verkeer richting Gorinchem bij knooppunt Ridderkerk-Zuid omgeleid via de:

Weggebruikers moeten rekening houden met 20 minuten extra reistijd.

Verkeer in de omgeving wordt ter plaatse omgeleid. Gele borden geven de omleidingsroutes aan. Vervoer met gevaarlijke stoffen wordt omgeleid via de A20, A12, A2 en de A27.

Bereikbaarheid hulpdiensten

Met de hulpdiensten zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid. In overleg met de wegbeheerders in de regio worden de verkeerslichten op de drukste routes tijdens de weekendafsluitingen tijdelijk aangepast voor een betere doorstroming.

De planning kan wijzigingen door onvoorziene omstandigheden. Kijk op de website N3 werkzaamheden voor actuele informatie over deze werkzaamheden, de afsluitingen en omleidingen.

Verbreding A15 Papendrecht-Sliedrecht

Op de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht staat structureel file in de spits. Daardoor ontstaat ook drukte op de gemeentelijke en provinciale wegen. Met een uitbreiding van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht met 1 rijstrook verbetert de doorstroming van het verkeer.

Tijdens de afgelopen 2 weekendafsluitingen is de extra rijstrook tussen Sliedrecht-West en Papendrecht-N3 aangelegd en is dit deel van de A15 (richting Rotterdam) voorzien van nieuw asfalt. De nieuwe rijstrook, een zogeheten weefvak met vluchtstrook, is nog niet open voor verkeer. Komende weken worden er nog werkzaamheden verricht, onder meer aan de portalen en de signalering.

3e rijstrook met vluchtstrook

Tussen Papendrecht-N3 en Sliedrecht-Oost (richting Gorinchem) leggen we een permanente 3e rijstrook met vluchtstrook aan. De bestaande spitsstrook tussen Papendrecht en Sliedrecht-West komt hierbij te vervallen. De extra rijstroken komen in de (midden)bermen van de weg en blijven binnen de huidige contouren van de weg en geluidschermen. De geluidschermen blijven op dezelfde plaats staan als nu en houden dezelfde hoogte.

Forse opgave

Rijkswaterstaat past de komende jaren in en rond de Drechtsteden het huidige wegennet aan om files te verminderen. Denk hierbij onder andere aan de verbreding van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht en de nieuwe aansluitingen van de A16 en A15 op de autoweg N3. Daarnaast zijn het groot onderhoud aan de N3 en de renovatie van de Wantijbrug onderdeel van de opgave van Rijkswaterstaat om de komende jaren de bestaande infrastructuur te vervangen en renoveren.

Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Door renovatie of vervanging werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generatie(s). Daarbij wordt gebruik gemaakt van slimme en duurzame technieken. Rijkswaterstaat werkt bij deze onderhoudsopgave samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten en marktpartijen.