Nieuwsbericht

Vaar online mee met Rijkswaterstaat tijdens de Wereldhavendagen

Gepubliceerd op: 31 augustus 2021, 15.43 uur

Op 3, 4 en 5 september 2021 zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tijdens dit evenement laten de mannen en vrouwen van de havendiensten zien wat zij doen om de Rotterdamse haven draaiende te houden; een uniek kijkje in de keuken op deze bijzondere plek.

Rijkswaterstaat is als trotse vriend van de Wereldhavendagen aanwezig om te laten zien op welke manier wordt bijgedragen aan een veilige vaarweg rond de grootste haven van Europa.

Vriend van de Wereldhavendagen

Samen met Havenbedrijf Rotterdam zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de Rotterdamse haven bevaarbaar en veilig blijft. Ook borgen we gezamenlijk de waterkwaliteit. Dat de Rotterdamse haven de grootste haven van Europa is, is ook op de omliggende rivieren goed zichtbaar. Bij de kruising rond Dordrecht, waar de corridor Rotterdam-Duitsland en Rotterdam-Antwerpen samenkomen, varen zo’n 120.000 schepen per jaar. Tijdens de Wereldhavendagen komt het harde werk rondom de havens en de samenwerking tussen alle verschillende stakeholders goed naar voren.

Online Havenshow

Het programma van de Wereldhavendagen bestaat in 2021 uit verschillende kleinschalige fysieke onderdelen, waarbij de veiligheid van bezoekers voorop staat. Naast het uitgebreide programma is er op zaterdag 4 september 2021 om 19:00 uur ook een digitaal liveprogramma: een spectaculaire, interactieve online havenshow. Reporter Ferdinand stapt tijdens deze uitzending o.a. aan boord bij mobiel verkeersleiders Jan en Anne op Patrouillevaartuig ‘de RWS-71’. Kijkers kunnen live vragen stellen aan de mobiel verkeersleiders en krijgen zo een uniek kijkje in de keuken. Ook praat Nancy Scheijven - directeur Scheepvaartverkeer en Watermanagement – met presentator Richard Groenendijk over de inzet van drones.

Gastles

Tijdens de Wereldhavendagen worden er op verschillende basisscholen in en rond Rotterdam presentaties gegeven. Zo wordt er de nodige aandacht besteed aan het werk van alle organisaties die in de haven van Rotterdam van belang zijn. Na het succes van de gastlessen tijdens de Wereldhavendagen van 2020 haakt Rijkswaterstaat ook dit jaar weer aan. Mobiel verkeersleider Jan gaat op 10 september 2021 met een opblaasbare Rhib langs OBS Het Landje om meer te vertellen over het werk van Rijkswaterstaat en van de mobiel verkeersleider.