Nieuwsbericht

Wateroverlast hindert onderhoud aan de A79

Gepubliceerd op: 30 juli 2021, 17.28 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 14.31 uur

De hevige regenval van juli 2021 in Limburg hinderde ook het groot onderhoud aan de snelweg A79. Het werk lag een kleine week stil. Desondanks gaat het traject, naar alle verwachting, zoals gepland uiterlijk 8 augustus 2021 open voor alle verkeer.

De werkzaamheden tussen knooppunt Kunderberg en Hulsberg (richting Maastricht) werden vanwege wateroverlast stilgelegd van dinsdag 13 juli tot maandag 19 juli 2021. De grote hoeveelheden neerslag zetten onder meer delen van de snelweg onder water, veroorzaakten schade aan de linkerrijstrook van de snelweg A79 richting Maastricht en spoelden aarde weg rondom grote bomen langs het traject.

Voorkomen vertraging

Door het oponthoud werd het onzeker of alle geplande werkzaamheden uitgevoerd konden worden voor de geplande openstellingsdatum: uiterlijk 8 augustus 2021. Heijmans en Rijkswaterstaat doen er alles aan zodat deze datum gehaald kan worden. Met extra personeel en materieel wordt er geprobeerd zoveel als mogelijk gepland werk klaar te krijgen.

Mogelijk dat ondanks die extra inzet, niet alle voorziene werkzaamheden afgerond kunnen worden: zoals de verwachting is voor het plaatsen van alle nieuwe vangrails. In dat geval wordt er bijvoorbeeld voor gekozen om op een aantal locaties de oude vangrail langer te laten staan in plaats van deze te vervangen door nieuwe. De resterende werkzaamheden worden dan na de bouwvakvakantie opnieuw ingepland en afgerond. Op deze manier kan de A79 uiterlijk 8 augustus 2021 toch op een veilige manier open.

Groot onderhoud A79

De A79 krijgt in 2021 in beide richtingen een flinke opknapbeurt zodat de weg ook in de toekomst aan alle eisen voldoet en er een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer verzekerd is. Heijmans voert de werkzaamheden gedurende het hele jaar uit. De A79 is in die periode 4 fases van 4 weken deels afgesloten. De laatste van die 4 fases vindt momenteel plaats met de afsluiting van de A79 tussen knooppunt Kunderberg en Hulsberg (richting Maastricht).

Ook na deze laatste afsluiting van 4 weken gaat het onderhoud rondom de snelweg verder. Onder meer de werkzaamheden ter verbetering van de afwatering zijn nog bezig. Als het groot onderhoud aan de A79 gereed is, zijn bestaande sloten en buffers vergroot of verdiept en zijn er op enkele locaties ook nieuwe sloten en buffers aangelegd. De sloten worden voorzien van dammen en stuwen om het water beter vast te kunnen houden dan wel gecontroleerd af te voeren.

Meer informatie onderhoud A79

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden aan de A79? Kijk op de projectpagina Groot onderhoud A79. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Via de BouwApp van Heijmans zijn de werkzaamheden te volgen. De app is te downloaden via de App Store of Google Play.