In beeld

Fotonieuwsbrief Zeesluis IJmuiden (juni 2021)

Gepubliceerd op: 9 juli 2021, 13.18 uur

De werkzaamheden aan de Zeesluis IJmuiden gaan nu snel. Aannemersconsortium OpenIJ is de komende maanden nog bezig met de laatste bouwactiviteiten aan de sluis, zoals de definitieve terreininrichting en het testen van de sluisdeuren.

Daarna start in het najaar een testfase waarbij het operationele gebruik van de zeesluis wordt geoefend met alle betrokken partijen (operators, loodsen, vlettenlieden). Oplevering van Zeesluis IJmuiden staat gepland voor januari 2022.

Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal social mediaberichten die gedeeld zijn in juni 2021 op onze Facebookpagina.

Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart hieronder.

4 juni - Hoera! SHIP mag weer open!

De vlag kan uit en de trossen kunnen weer los! SHIP opende op zondag 6 juni weer haar deuren voor publiek! Komen jullie ook langs? Meer informatie kunt u vinden op de website.

Het Sluis Haven Informatiepunt in IJmuiden geeft op een interactieve wijze informatie over het Noordzeekanaalgebied, de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk, IJmuiden én vertelt natuurlijk het verhaal van de grootste zeesluis van de wereld. SHIP is voortaan woensdag tot en met vrijdag en elke zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.

7 juni - Aanbrengen palen geleidewerken

Aan de zeezijde van Zeesluis IJmuiden zowel ter hoogte van de noord- als zuidkant worden drijvende geleidewerken aangelegd. Deze geleidewerken dienen als geleiding tijdens het in- en uitvaren van schepen en beschermt de constructie van de sluis en het schip als deze eventueel uit koers raakt.

9 juni - Flinke vloot

Vele schepen worden ingezet voor de bouw van de Zeesluis IJmuiden. Hier zijn de laatste meters gebaggerd en controleert de peilboot de diepte van het buitentoeleidingskanaal. Verder zijn er stenen aangebracht op zinkstukken bij het buitenhoofd.

11 juni - Handgevlochten bodembescherming

Op de bodem van de Zeesluis IJmuiden wordt bij het binnen- en buitenhoofd speciale bodembescherming aangebracht. Deze bodembescherming wordt met de hand gevlochten.

14 juni - Volop bedrijvigheid nabij de buitendeur

Op de voorgrond wordt de laatste steenbestorting vanaf het schip 'Willem Antonia' aangebracht.

Op de achtergrond zijn medewerkers van OpenIJ bezig met het aanbrengen van palen voor het geleidewerk voor de zeetoegang van de sluis.

Deze palen worden geboord vanaf het werkplatform 'Server 1', waarbij de palen worden aangereikt door de 'Hebo-Lift 4'. Voor het boorproces wordt gebruik gemaakt van grout (mengsel van water en cement), wat op het voorliggende groutponton wordt aangemaakt.

18 juni - Zeesluis IJmuiden vanuit de lucht

De contouren van Zeesluis IJmuiden zijn op deze luchtfoto goed te zien.

Sluisdeuren aan de kanaalzijde

De operationele deur is hier gesloten. De reservedeur ligt in het droogdok.

28 juni - Transport geleidewerk

Woensdag 16 juni is het geleidewerk voor de zeezijde Zeesluis IJmuiden op transport gegaan. Het is over water naar plek van bestemming vervoerd.