Nieuwsbericht

Uitgevallen pomp Gemaal IJmuiden weer inzetbaar

Gepubliceerd op: 18 juni 2021, 13.09 uur - Laatste update: 18 juni 2021, 17.16 uur

Sinds deze week is pomp 5 van het Gemaal IJmuiden weer inzetbaar voor afvoer van water via het Noordzeekanaal richting zee. Het afgelopen jaar was pomp 5 buiten gebruik vanwege een beschadigde rotor, een onderdeel van het draaiende deel van de elektromotor. Rijkswaterstaat gaat een deel van de tijdelijke pompen die ingezet zijn ter vervanging van de kapotte pomp nu weer demonteren.

Ter vervanging van de defecte pomp staan er 34 tijdelijke pompen op het Sluizencomplex IJmuiden, met een afvoercapaciteit van 66 m3 water per seconde. Bij de Kleine Sluis staan 18 pompen en bij de Middensluis zestien. De pompen zijn ingezet op het moment dat de afvoercapaciteit van het gemaal tijdelijk niet toereikend was tijdens langdurige neerslag.

Daarnaast zijn samen met de waterschappen scenario’s opgesteld voor het waterbeheer. Dit heeft geleid tot maatregelen zoals verlagen van het peil van het Noordzeekanaal voorafgaand aan verwachte neerslag en afvoer van water richting het Markermeer door onder andere inzet van Gemaal Zeeburg. Mede door de afspraken met de waterschappen is de inzet van de tijdelijke pompen tot een minimum beperkt. Tot nu toe hebben de pompen in totaal ruim 200 uur gedraaid.

Demontage pompen Middensluis

Nu pomp 5 weer inzetbaar is, zijn de pompen bij de Middensluis niet meer nodig. Met ingang van maandag 21 juni 2021 start daarom het ontmantelen van deze pompinstallatie. Dit gaat ongeveer 5 weken duren. In deze periode moet het verkeer rekening houden met verschillende verkeerstops van maximaal 15 minuten, vanwege hijswerkzaamheden over de Zuidersluisweg.

Daarnaast is er maar 1 rijstrook beschikbaar ter hoogte van de werkzaamheden en is het fietspad aan de noordkant tijdelijk afgesloten. Het verkeer wordt om en om langs het werk geleid. Hiervoor worden verkeersbegeleiders ingezet. De woningen, bedrijven en verenigingen op het Sluizencomplex IJmuiden blijven bereikbaar. De sluizenroute blijft open voor (brom)fietsverkeer.

Reparatie pomp 6

De pompinstallatie bij de Kleine Sluis blijft nog in bedrijf. De reden is dat ook bij pomp 6 de rotor wordt vervangen. Deze pomp is de afgelopen periode onderzocht omdat deze gelijk is aan pomp 5. Uit dit onderzoek bleek dat ook bij deze pomp de rotor is beschadigd. Hoewel dit niet tot uitval heeft geleid, is de inzet van deze pomp in de afgelopen periode wel zoveel mogelijk beperkt. Naar verwachting is pomp 6 eind 2021 weer inzetbaar.