Innovatie TestCentrum

Ons Innovatie TestCentrum (ITC) test kansrijke innovaties in de praktijk. Zo kunnen we aantonen dat deze nieuwe technieken of materialen doen wat ze beloven en dat ze voldoen aan wet- en regelgeving.

Voor wie is het ITC?

Het Innovatie TestCentrum is bedoeld voor marktpartijen die een innovatief product hebben ontwikkeld op het gebied van grond-, weg- en waterbouw (GWW). Innovaties die volgens de huidige regelgeving (nog) niet regulier zijn toegestaan of die om een specifieke test vragen, krijgen bij ons speciaal de aandacht.

Hoe werkt het ITC?

Een marktpartij die een innovatie heeft ontwikkeld en deze wil laten testen, kan daarvoor een aanvraag indienen. Bij een positieve eerste beoordeling volgt een startgesprek. Als daaruit blijkt dat de innovatie kansrijk is, maken we samen plannen voor onder meer de testopzet, de financiering, de keuze van het testinstituut en de tijdsplanning.

Intakecriteria

Wilt u een innovatie testen, dan moet uw aanvraag in ieder geval voldoen aan de volgende criteria om in aanmerking te komen. Het product:

  • is innovatief: het wijkt af van gangbare oplossingen;
  • biedt kansen voor de kerntaken van Rijkswaterstaat;
  • biedt naar verwachting een betere prijs-kwaliteitverhouding dan huidige producten;
  • is leverbaar binnen redelijke termijn (maximaal 4 jaar);
  • is testbaar op relevante aspecten.

Of Rijkswaterstaat de innovatie na de test ook daadwerkelijk gebruikt, is geen zaak van het ITC. De innovatie zal zichzelf in de markt moeten bewijzen. Wel informeren we natuurlijk de potentiƫle gebruikers binnen Rijkswaterstaat over de testresultaten.

Meer weten? U kunt contact met het ITC opnemen via het contactformulier. Uw aanmelding wordt via het innovatieloket doorgezet naar het Innovatie Testcentrum.

Meer innovaties

Nieuwsgierig naar meer innovaties? Op de website Rijkswaterstaat innoveert vind je een groot aantal innovaties waar Rijkswaterstaat aan werkt.