Zeker duurzaam: lichtopstanden met ledverlichting

Zeker duurzaam: lichtopstanden met ledverlichting

Rijkswaterstaat heeft tussen 2012 en 2014 700 lichtopstanden langs de grote rivieren en kustlijn vervangen door ledverlichting. Zonnepanelen en kleine windmolens voorzien deze verlichting van stroom.

Lichtopstanden zijn palen of andere constructies met daarop een lichtbaken die langs de kust, de vaarwegen en bij haveningangen staan. Deze markeringen helpen de scheepvaart bij het navigeren en dragen bij aan de veiligheid op de vaarwegen.

Met behulp van een video leggen we uit wat de voordelen van ledverlichting zijn.

Besparing van 100%

De toegepaste combinatie van led, zonnepanelen en windmolens is een goed voorbeeld van duurzame oplossingen. Door de traditionele ‘peertjes’ te vervangen door ledlampen op zonne- of windenergie bespaart Rijkswaterstaat 100% op conventionele energie. Na 2014 bedraagt de energierekening, bij de specificatie navigatielichten, dan ook € 0.

Ledlampen gaan 10 tot 50 keer langer mee dan conventionele lampen. Zo besparen we ongeveer € 1 miljoen per jaar op onderhoudskosten.

Betrouwbaarder en onderhoudsvriendelijker

Dankzij de verduurzaming leveren we niet alleen een grote bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ook zijn de lichtopstanden met leds betrouwbaarder en onderhoudsvriendelijker.

Doordat de ledlampen 10 tot 50 keer langer mee gaan dan conventionele lampen, realiseert Rijkswaterstaat een besparing van ongeveer € 1 miljoen per jaar op de onderhoudskosten.

Beter zichtbaar

De nieuwe navigatielichten zijn beter zichtbaar voor de scheepvaart. Ook voldoen ze aan de internationale richtlijnen voor nautische uniformiteit.

In een interview legt Joris Brouwers, vaarwegbeheerder in Den Helder, uit wat goede verlichting betekent voor de veiligheid van vaarweggebruikers: 'Ledverlichting reikt net zo ver als de oude lichtbronnen, maar het is veel intenser en dringt veel beter door. Bij slechte weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij mist of regen, is de felle ledverlichting stukken beter te zien.'