A73

Tunnel Swalmen (A73)

Tunnel Swalmen is een landtunnel en maakt onderdeel uit van de snelweg A73. De tunnel ligt in het dorp Swalmen, in de gemeente Roermond (Limburg).

per jaar passeren 33,1 miljoen voertuigen de Tunnel Swalmen

De Tunnel Swalmen heeft een totale lengte van 400 m. In 2003 begonnen we met de bouw van de tunnel en deze werd in 2008 opgesteld voor al het verkeer. Per jaar passeren 33,1 miljoen voertuigen de tunnel. Vrachtauto’s die hoger zijn dan 4,1 m mogen niet door Tunnel Swalmen. Een automatisch beveiligingssysteem controleert dat en als een vrachtauto te hoog is, sluit het systeem de tunnel af voor al het verkeer. De tunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Zuid-Nederland in Helmond.

Tunnel Swalmen is officieel een landtunnel en ligt onder de bebouwde kom en het stationsplein van het dorpje Swalmen.

Belangrijke noord-zuidroute door Limburg

De A73 vormt een belangrijke noord-zuidroute door Limburg en loopt van knooppunt Ewijk bij Nijmegen naar knooppunt Het Vonderen bij Maasbracht. Sinds 2008 kent de snelweg 2 tunnels in de omgeving van Roermond: de Roertunnel (2400 m) en Tunnel Swalmen (400 m). Dagelijks maken er ruim 45.000 voertuigen gebruik van.

De Tunnel Swalmen en de Roertunnel zijn in 2008 opengesteld voor verkeer en toe aan groot onderhoud. In de zomer van 2023 voeren we daarom regulier onderhoud uit en vervangen we ook een deel van de technische systemen.

Tunneldoseren Tunnel Swalmen

Vanwege de veiligheid willen we voorkomen dat er file in Tunnel Swalmen ontstaat. Daarom doseren we het verkeer. Lees meer op de pagina Tunneldoseren.

Wanneer is Tunnel Swalmen dicht?

Tunnel Swalmen is bijna nooit helemaal dicht. Tijdens werkzaamheden of incidenten kan het voorkomen dat we een tunnelbuis moet afsluiten. Af en toe en in uitzonderlijke gevallen komt het voor dat dat beide buizen dicht moeten. Het verkeer wordt dan omgeleid.

Tunnels in de A73

Behalve de Tunnel Swalmen maakt ook de Roertunnel deel uit van de A73.

Nieuws over de Tunnel Swalmen