A10

Zeeburgertunnel (A10)

De Zeeburgertunnel maakt onderdeel uit van de snelweg A10, en ligt in de gemeente Amsterdam. De Zeeburgertunnel is 546 m lang en gaat onder rivier het Buiten-IJ door.

Verbinding tussen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord

dagelijks rijden er 130.000 voertuigen door de Zeeburgertunnel

De Zeeburgertunnel ligt aan de oostkant van Amsterdam, is onderdeel van de snelweg A10 en is belangrijk voor de ontsluiting van Amsterdam. Er rijden dagelijks 130.000 voertuigen door de tunnel. De tunnel is vernoemd naar de wijk Zeeburg in Amsterdam-Oost en verbindt Zeeburgereiland met Amsterdam-Noord. De tunnel werd eind september 1990 geopend.

De tunnel bestaat uit 2 buizen met elk 3 rijstroken en een middentunnelkanaal, dat gebruikt kan worden als vluchtroute bij calamiteiten. De tunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de verkeerscentrale Noord-West Nederland in Velsen-Zuid.

Bouw Zeeburgertunnel

Een deel van de tunnel, waaronder de opritten en een deel van het gesloten deel aan de noordzijde, is aangelegd in bouwputten. Het gesloten deel dat onder het IJ doorgaat, is aangelegd volgens de afzinkmethode. In dit deel bevinden zich 3 losse tunnelelementen van 30 m breed en 8 m hoog. Deze elementen zijn ter plaatse gebouwd in een bouwdok op de zuidelijke oever van het IJ. En daarna afgezonken. De totale lengte van de Zeeburgertunnel is 546 m.

Met de opening van de Zeeburgertunnel in 1990 was de ringweg A10 na een bouwperiode van bijna 30 jaar helemaal rond

De tunnel is eind september 1990 geopend. Daarmee was de ringweg A10, met een totale lengte van 32 km, na een periode van bijna 30 jaar rond. In 2011 werd energiezuinige en onderhoudsarme ledverlichting geïnstalleerd.

Wanneer is de Zeeburgertunnel dicht?

De Zeeburgertunnel is bijna nooit helemaal dicht. Tijdens werkzaamheden of incidenten kan het voorkomen dat we een tunnelbuis moet afsluiten. Af en toe en in uitzonderlijke gevallen komt het voor dat beide buizen dicht moeten. Het verkeer wordt dan omgeleid.

  • Kijk voor actuele verkeersinformatie op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.
  • Soms is de tunnel voor onderhoud tijdelijk gesloten.
  • Als er een te hoge vrachtwagen in de tunnel staat, sluiten we uit veiligheidsoogpunt de tunnel af. In Nederland geldt de Europese norm dat vrachtwagens maximaal 4 meter hoog mogen zijn. 

Tunnels in de A10

Andere tunnels in de A10 zijn de Coentunnel en de (toekomstige) ZuidasDok.

Nieuws over de Zeeburgertunnel