Sluizencomplex Schellingwoude

Het sluizencomlex bij Schellingwoude (Oranjesluizen) bestaat uit een aantal schut- en spuisluizen. Ze zorgen ervoor dat de hoofdvaarroute, van de Noordzee bij IJmuiden naar het IJ bij Amsterdam en verder, vlot en veilig bevaren kan worden.

Het complex speelt bovendien een belangrijke rol in de waterhuishouding van de gehele regio: De sluizen zijn voorzien van vispassages om vismigratie mogelijk te maken tussen de Noordzee en het Markermeer.

Jubileum

Op 18 maart 2022 vierden de Oranjesluizen hun 150-jarig jubileum! Bekijk de pagina 150 jaar Oranjesluizen voor een terug- én een vooruitblik.

Sluizencomplex

De Oranjesluizen markeren sinds 1870 de grens tussen het IJ en het Buiten-IJ. Ze regelen het waterpeil van het Noordzeekanaal en zorgen dat er niet te veel zout water uit het Noordzeekanaal het IJsselmeer in stroomt. De scheepvaart heeft de beschikking over 3 schutsluizen. De grootste sluis van het drietal is de Prins Willem-Alexandersluis, met een afmeting van 200 bij ruim 24 m.

Toekomst

De komende jaren renoveren en vervangen we een groot aantal werken in Noord-Holland. Sluizencomplex Schellingwoude is een onderdeel van die vervangings- en renovatieklus. Momenteel wordt de planning en aanbesteding voorbereid. Wanneer hier meer over bekend is, voegen we dat toe in het projecten-en/of nieuwsoverzicht, onder de feiten en cijfers.

Vispassage

Het sluizencomplex van Schellingwoude heeft 3 vispassages. Het paradepaardje is Vissluis Schellingwoude, die Rijkswaterstaat in oktober 2019 opende. Dankzij de vissluis kunnen ook kleine vissen het sluiscomplex passeren. Hoe de vispassages werken en wat ze opleveren lees je op de pagina Vispassage Schellingwoude.

Feiten en cijfers

  • Jaarlijks passeren er gemiddeld 120.000 schepen de Oranjesluizen.
  • Het complex bestaat uit de grote Prins Willem-Alexandersluis, 3 kleine sluizen en 3 vispassages.
  • De nieuwste vispassage, aan de zuidzijde van het complex werd in 2019 geopend.
  • Koning Willem III legde op 29 april 1870 de eerste steen.
  • Koning Willem-Alexander opende in 1995 de Prins Willem-Alexandersluis.
  • Bij een verschil tussen het Buiten- en Binnen-IJ van meer dan 1,45 m wordt er niet meer geschut.

Nieuws

Onderliggende pagina