Waal: renovatie Waalbrug Nijmegen

Waarom

  • De Waalbrug is een belangrijke schakel voor het lokale verkeer in Nijmegen en het regionale verkeer tussen Nijmegen en Arnhem.
  • Na de renovatie rijdt verkeer ook in de toekomst vlot en veilig over de brug.

Alle doelen en resultaten

Hoe

vervangen betondek, onderhoud- en schilderwerkzaamheden, herstel en versterking staalconstructie en nieuwe brugindeling

Heb ik last van de werkzaamheden?

Het verkeer ondervindt geen hinder meer van werkzaamheden. Eind juni 2021 is het werk aan de fietspaden van de Waalbrug afgerond. De oude busbaan is het westelijke tweerichtingsfietspad geworden. Het oude westelijke fiets- en voetpad is een tweerichtingsvoetpad geworden. Aan de oostkant is een eenrichtingsfietspad (stad uit).

Wanneer

Klaar: 2021

Bekijk de planning

Bezoek onze Facebookpagina

Chroom-6 in verf Waalbrug

In de verf op de Waalbrug is chroom-6 aangetroffen. Wilt u meer weten over chroom-6 en hoe Rijkswaterstaat ermee omgaat? Bekijk dan de pagina Rijkswaterstaat en chroom-6.

Video: animatie nieuw wegdek voor de Nijmeegse Waalbrug

In de 1e fase van de renovatie hebben we het oude betonnen wegdek vervangen door nieuwe prefab betonplaten. Meer uitleg over de werkzaamheden zie je in onderstaande video.

(Beeldtitel: Nieuw wegdek voor Nijmeegse Waalbrug. Een animatie. Beeldtekst: Rijkswaterstaat renoveert het wegdek van de Waalbrug. Het betonnen wegdek vervangen we, in delen van ongeveer 6 bij 2,5 m. Een zaag verdeelt het wegdek in stukken. Een telescopische kraan op het onderstel van een vrachtwagen tilt een van de stukken op.) LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Beeldtekst: We plaatsen een werktent om veilig de stalen balken schoon te maken. In een tent spuit een persoon, die gelaatsbescherming draagt, een stalen balk schoon, die onder het stuk wegdek lag. Bij de tent staat een afzuigapparaat. Beeldtekst: Zo kunnen we al het staalgrit afzuigen dat bij het schoonmaken vrijkomt.) (Staalonderdelen die verroest of aangetast zijn, repareren we. Een kwast brengt een laag verf aan op een balk. Beeldtekst: Als het staal geschilderd is, halen we de werktent weg. Op de plek waar de tent stond, laat de telescopische kraan een betonplaat zakken. Beeldtekst: We plaatsen nieuwe, prefab betonplaten op de stalen balken.) (Via de verlenggoot aan de achterkant van een cementwagen wordt vloeibaar beton tussen de betonplaten gestort. Beeldtekst: Met vloeibaar beton maken we deze betonplaat vast aan de andere platen. Dit doen we 380 keer, waarna de Waalbrug een stevig, nieuw wegdek heeft.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Renovatie Waalbrug Nijmegen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.)

Nieuws