Nieuwsbericht

Denk mee over de toekomstige bereikbaarheid van Ameland

Gepubliceerd op: 14 mei 2025, 11.55 uur

Hoe houden we Ameland in de toekomst goed bereikbaar? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gestart met een MIRT-verkenning om die vraag samen met overheden, inwoners en andere belanghebbenden te beantwoorden. Aan Rijkswaterstaat de opdracht om dit uit te voeren.

Tot en met 19 juni 2025 kan iedereen via de website Platformparticipatie reageren op de kennisgeving van de verkenning en de wijze waarop we de participatie aanpakken.

Vaarverbinding tussen Holwert en Ameland onder druk

De vaarverbinding tussen Holwert en Ameland staat onder druk. De vaargeul wordt steeds smaller en ondieper, waardoor er vaker gebaggerd moet worden. Dat is duur en slecht voor de natuur. Als we niets doen, bestaat het risico dat Ameland moeilijker te bereiken wordt in de toekomst.

Wat is een MIRT-verkenning?

MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Hieronder vallen alle investeringen die de rijksoverheid samen met andere overheden doet aan wegen, het spoor en waterwegen.

Op 14 november 2024 ondertekende de minister van Infrastructuur en Waterstaat het startdocument van deze MIRT-verkenning. Bij deze startbeslissing hoort het startdocument waarin het doel en de aanpak van de MIRT-verkenning staan beschreven.

Al veel onderzoek gedaan

In de afgelopen 10 jaar zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de bereikbaarheid van Ameland. Het laatste onderzoek was het Vervolgonderzoek Bereikbaarheid Ameland 2030 (VBA 2030). Hieruit kwamen grofweg 2 oplossingsrichtingen:

  • verbeteren van de bestaande veerverbinding
  • de veerhaven verplaatsen naar Ferwert

Binnen deze MIRT-verkenning kijken we niet alleen met een frisse blik naar deze 2, maar ook naar mogelijk andere alternatieven. We kijken daarbij naar nieuwe inbreng en ideeën. We onderzoeken hoe Ameland het best bereikbaar blijft, waarbij we rekening houden met de unieke Waddennatuur. Ook veiligheid, economie, leefbaarheid, gezondheid en financiën spelen bij de verkenning een belangrijke rol.

Waarom deze MIRT-verkenning?

Op 15 november 2023 is het resultaat van voorgaande onderzoeken naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit is voor de minister aanleiding geweest om een MIRT-verkenning te starten. Dat wil zeggen dat:

  • we met een frisse blik beginnen: in deze MIRT-verkenning zetten we alle mogelijke oplossingen op een rij, waarbij we gebruikmaken van de uitkomsten van voorgaande onderzoeken, en op zoek gaan naar nieuwe uitkomsten.
  • geld wordt gereserveerd: voor het gehele traject, van verkenning tot en met uitvoering.
  • we komen tot een voorkeursalternatief: in de besluitvorming gaan we nu keuzes maken waardoor oplossingsalternatieven af gaan vallen. Hierdoor vallen minder kansrijke ideeën af en blijft uiteindelijk één voorkeursalternatief over.

Nadat het voorkeursalternatief is vastgesteld, volgt de volgende fase in het MIRT-proces: de MIRT-planuitwerking. Hierin wordt het voorkeursalternatief concreet uitgewerkt. Als die fase succesvol is afgerond, volgt de realisatiefase waarin het plan uitgevoerd wordt.

Relatie met andere projecten in het gebied

Parallel aan deze MIRT-verkenning lopen diverse andere onderzoeken. Met al deze projecten houden we contact. Een daarvan is de vernieuwing van de concessie voor de Friese Waddenveren, onder meer naar Ameland. De huidige concessie voor de Friese Waddenveren loopt tot 2029. 

Voor de periode daarna verleent de Rijksoverheid opnieuw concessies voor het personenvervoer van en naar de Friese Waddeneilanden. Hoewel beide projecten los staan van elkaar, houdt de concessieverlening rekening met de uitkomsten van de MIRT-verkenning bereikbaarheid Ameland.

Meer informatie MIRT-verkenning

Kijk voor meer informatie op de website van MIRT of neem contact met ons op.