Nieuwsbericht

Strooizout om visdieven aan te trekken op het broedeiland bij Terneuzen

Gepubliceerd op: 26 april 2023 - Laatste update: 2 mei 2023, 11:47

Terwijl het winterweer al even achter ons ligt, hebben we op het schiereiland naast de Verkeerspost Terneuzen strooizout uitgereden. Dat doen we niet vanwege verwachte gladheid. Het strooizout zorgt er namelijk voor dat broedende visdieven en meeuwen in 2023 het terrein weer gaan gebruiken om hun kroost op te voeden.

Broedeiland

Visdieven broeden graag op een kale ondergrond, bijvoorbeeld op het strand. Maar door toenemende recreatie zoeken de vogels vaak naar andere plekken. Om de vogels op en rondom het sluizencomplex bij Terneuzen te helpen, hebben we een broedeiland aangelegd naast de verkeerpost. 

Sinds 2022 hebben we daar nog een apart drijvend broedponton bij gelegd. Hiermee houden we de vogels weg van andere plekken, zoals de platte daken in het centrum en de bouwplaats van de Nieuwe Sluis Terneuzen

Visdieven aantrekken

Visdieven hebben graag vrij uitzicht en houden niet van hoge begroeiing die het zicht blokkeert. Daarom is het hele eiland vrijgemaakt van onkruiden, zodat de visdieven zoveel mogelijk naar het schiereiland toe trekken. 

Het strooizout zorgt ervoor dat de eventuele achtergebleven plantenzaden weinig kans krijgen te ontkiemen en het gebied voor een langere tijd kaal blijft. 

Naast het broedeiland hebben we ook het drijvende ponton klaargemaakt. Het is nu aan de visdieven zelf om er een plekje te vinden, als ze aankomen in Nederland.

Maatregelen tegen overlast

De Provincie Zeeland, gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat hebben in 2022 maatregelen genomen om het leefgebied van de visdief te verbeteren en daarmee de overlast in het centrum van Terneuzen te verminderen.