Interview

Gasunie en Van Voskuilen verleggen 6 gasleidingen

Gepubliceerd op: 5 december 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 13:29

Gasunie en opdrachtnemer Van Voskuilen Industrie (VVI) hebben in 2022 hard gewerkt aan het verleggen van de gasleiding. Dat was nodig om ruimte te maken voor de verbreding van de A2 Het Vonderen-Kerensheide.

Hendri Timmerman (tracébeheerder) en Arjan van Ommeren (projectleider) van de Gasunie en Geert Schepers (projectmanager) van VVI vertellen over dit omvangrijke, maar goed verlopen project.

Start werkzaamheden

In juli 2022 zijn we gestart met de werkzaamheden. Dat was een jaar later dan we oorspronkelijk hadden gepland. In 2021 ontstonden er wat problemen, uiteenlopend van onafgeronde afspraken met grondeigenaren in de omgeving tot een kolonie roeken die zich vlakbij een van de locaties gevestigd had.

Planning een jaar uitgesteld

Eerst was het de bedoeling dat 3 aanpassingen toch zouden doorgaan, en 3 naar achteren zouden worden geschoven. Uiteindelijk hebben we samen besloten om de hele planning een jaar uit te stellen. Dat blijkt achteraf een goede keus.

‘Je wilt het liefst zo veel mogelijk dit werk clusteren,’ aldus Timmerman. ‘Het is een heel smal stuk Nederland waar vaak allerlei partijen aan het werk zijn. Daarom is het goed als je zo veel mogelijk tegelijk doet om de overlast te beperken. 

Timmerman: ‘We hebben bijvoorbeeld tegelijk het in- en uitlaatschema van een gasontvangststation vervangen. Doordat we een jaar vertraging hadden, kon dit nu meegenomen worden. Een geluk bij een – uiteindelijk erg klein – ongeluk.’

Ruime planning

Klein ongeluk, of liever gezegd hooguit ongemak, want de planning was in eerste instantie ruim genoeg om de vertraging op te vangen. Wat niet ruim genoeg was, is het dorp Oud-Roosteren, vertelt Schepers in een bijzondere anekdote.

‘Door een stukje miscommunicatie is er een grote vrachtwagen met leidingdelen door het dorp tot aan de dijk gereden, die niet berekend is op zoveel gewicht. De vrachtwagen kon dus niet doorrijden. Hij kon daar alleen ook niet keren. Dus moest hij achteruit het dorp weer uit. Je kunt je voorstellen dat dit veel aandacht trok.’

Omgevingsmanagement

Gasunie en VVI hebben het werk zorgvuldig gepland. Van Ommeren vertelt: ‘We hebben goed geluisterd naar omwonenden om te overleggen over de tijdstippen en routes. Omgevingsmanagement is voor ons van levensbelang. Het meeste werk gaat voor ons zitten in het afstemmen met omwonenden en de grondgebruikers. Daarnaast hebben we tijdelijke maatregelen getroffen om het gastransport in de lucht te houden en ook dat is vlekkeloos verlopen.’

'Hoewel het project 4 dagen vertraging opliep, is het alsnog op tijd afgerond.'

Tijdens het werk stuitte Van Voskuilen nog op iets onverwachts, letterlijk. Bij een gestuurde avegaarboring werd er, toen ze 60 m onderweg waren, iets aangetroffen waar de pilot tegenaan liep. Daardoor kwamen ze niet verder.

Schepers: ‘We hebben de boring teruggetrokken, zijn 25 cm opgeschoven en hebben gekeken hoe dat ging. Toen kwam hij er wel door. Achteraf bleek dat het ging om een restant van een oud viaduct. Dit had helemaal verwijderd moeten zijn, maar er was dus een deel achtergebleven.’ Hoewel het project hierdoor 4 dagen vertraging opliep, is het alsnog op tijd afgerond.

Herstellen bovengrond voor 98% voltooid

De 6 leidingverleggingen zijn voltooid en de ‘cultuurtechnische werkzaamheden’, oftewel het herstellen van de bovengrond, is ook bijna klaar. Deze werkzaamheden konden alleen net niet in 2022 helemaal afgemaakt worden vanwege het weer. De laatste 2% perceelafwerking moet dus in 2023 gebeuren. We compenseren grondeigenaren voor de tijd dat ze het land niet kunnen gebruiken.