In beeld

Fotoreportage Selectieve Onttrekking (november 2022)

Gepubliceerd op: 7 december 2022 - Laatste update: 8 december 2022, 14:48

In oktober 2022 startten we met de werkzaamheden voor de zoutdam. Omdat Zeesluis IJmuiden groter is dan de Noordersluis, stroomt er per schutting meer zoutwater het Noordzeekanaal in. De zoutdam zorgt ervoor dat het zoute water terug naar zee stroomt.

We houden u graag op de hoogte van deze werkzaamheden. Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal sociale mediaberichten. Deze hebben we gedeeld in november 2022 op onze Facebookpagina. Volgt u de pagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden voor de zoutdam in beeld.

2 november: afmeerpalen zuidzijde

De scheepvaart kan de afmeerpalen aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal gebruiken. De scheepsvaart kan hier nu namelijk aanmeren. Op de foto zijn ook de tijdelijke afloopvoorzieningen zichtbaar.

9 november: werkterrein en omgeving

Voor de bouw van de constructie Selectieve Onttrekking, de zoutdam, werken we vooral langs en in het Binnenspuikanaal. Hier plaatsen we de damwand. Deze zorgt ervoor dat de oevers van het kanaal op hun plek blijven als we het kanaal verdiepen.

Tegelijkertijd zetten we vanaf het begin van 2023 aan de noordzijde de onderdelen van de zoutdam in elkaar. Dit doen we op de voorbouwlocatie op het Arosa Sun-terrein.

16 november: werkzaamheden damwand

De damwand bestaat uit buispalen en damwanddelen die in de grond worden getrild. Dit noemen we een combiwand. In totaal komt er zo’n 800 m aan damwand langs de oever. 

De buispalen worden op de juiste locatie en op de juiste tussenafstand gezet door middel van een heiframe.

22 november: Item 'How Do They Do It?’

Dinsdag 8 november kwam Zeesluis IJmuiden aan bod in het Discovery Nederland programma 'How Do They Do It?'. In het item 'Hoe bouwen we de grootste zeesluis ter wereld' leidt omgevingsmanager Jan Rienstra presentator Tim Senders rond bij de grootste zeesluis ter wereld en vertelt hem van alles over de bouw en het gebruik. U kunt het item terugkijken via YouTube of Discovery Plus.

30 november: werking damwanden en buispalen

De damwanden en buispalen hebben we onderling verbonden door middel van een slot op de damwand en de buispaal. Ze grijpen onderling in elkaar en zorgen zo voor een gronddichte constructie. De buispalen zijn niet alleen lang, maar ook best dik. Dit zorgt voor extra stevigheid.