Nieuwsbericht

Start voorbereidingen strandsuppleties Camperduin en Petten-Zuid

Gepubliceerd op: 5 oktober 2022, 13.37 uur - Laatste update: 19 mei 2023, 12.57 uur

We starten in de week van 3 oktober 2022 met de voorbereidingen voor het onderhoud van het strand bij Camperduin en Petten-Zuid. De strandsuppleties starten naar verwachting begin november 2022.

Door het aanbrengen van ruim 1,2 miljoen m3 zand, 700.000 m3 bij Camperduin en 500.000 m3 bij Petten-Zuid, houden we de kustlijn op zijn plaats. Dit noemen we zandsuppletie. Zo blijven we de Kop van Noord-Holland goed tegen de zee beschermen. De werkzaamheden duren ongeveer 12 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze 2 suppleties zijn onderdeel van het onderhoud aan de Hondsbossche Duinen.

Werkzaamheden strandsuppletie

Vanaf de eerste week in oktober start de aannemer met het aanvoeren van het materieel, zoals pijpleidingen en bulldozers. Dit gebeurt via strandslag Hargen. Daarna brengt een baggerschip het zand aan op het strand. Het schip zuigt het benodigde zand op van de zeebodem en perst het via een pijpleiding naar het strand. Dat gebeurt 10 km uit de kust  

Tot slot verdelen bulldozers het zand over het strand en de wind zorgt voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

Werkterrein verboden gebied, strand blijft toegankelijk

De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door. Tijdens de werkzaamheden kunt u het strand en de zee blijven bezoeken. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is afgezet en verboden gebied, vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 m.

Waterveiligheid in Nederland

Het garanderen van de kustveiligheid van Nederland is een van de belangrijkste taken van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Nederland mag niet kleiner worden en de Nederlandse kust moet meegroeien met de zeespiegelstijging. Daarom onderhouden we de kust regelmatig, door zand vanuit de zee op of vlak voor de kust aan te brengen.