Nieuwsbericht

Terugblik start werkzaamheden verruiming Twentekanaal

Gepubliceerd op: 18 februari 2022, 11.54 uur

Na een periode van voorbereiden is de verruiming van het Twentekanaal sinds de zomer van 2021 in volle gang. En dat is te zien ook! Op verschillende plekken op en rondom de Twentekanalen is het resultaat ervan zelfs al zichtbaar.

Norbert van der Hoek, omgevingsmanager van de verruiming van de Twentekanalen, vertelt over de ontwikkelingen van afgelopen jaar.

Successen uit proefvakken

Er is in 2021 veel gebeurd en we zijn heel blij dat we na lange voorbereiding nu écht met de werkzaamheden gestart zijn. De resultaten van de eerste inspanningen zijn zelfs al zichtbaar. Bijvoorbeeld de aanleg van natuurvriendelijke oevers bij het Kristalbad én in de zijtak ter hoogte van Almelo. Ook is de productielocatie van het zand-bentonietmengsel die we langs het kanaal hebben geïnstalleerd in gebruik.

Maar het meest verheugd ben ik met het werk in en de resultaten van de proefvakken in de hoofdtak en zijtak van het kanaal. Zo weten we nu welke ‘hindernissen’ we kunnen tegenkomen als we de damwanden vervangen en hebben we meer inzicht in het baggeren. Ook is bij ons nu bekend hoe het zand-bentonietmengsel, dat ervoor zorgt dat de grondwaterstand niet verandert, op grote schaal zijn werk écht doet.

Gezamenlijk aanpakken

Tijdens de werkzaamheden in de proefvakken, hebben we ook kennis opgedaan met andere onderzoeken. Bijvoorbeeld over trillingen bij het plaatsen van de damwanden en de grondwaterstand als gevolg van de oever- en baggerwerkzaamheden. Allemaal positieve resultaten die gunstig was voor het verloop van de werkzaamheden.

Maar niet alles ging zonder kleine opstartproblemen. De aannemer werkt bijvoorbeeld in ‘treintjes’ van werkschepen, die goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Dat liep in het begin nog een beetje stroef. Maar met goede afspraken met de aannemer, bijvoorbeeld over lengtes van werkvakken en de verkeersmaatregelen, lopen die treintjes nu gesmeerd en veilig.

Een geslaagde start

'De start van de werkzaamheden in mei 2021 was het moment dat de verruiming ook zichtbaar werd voor de omgeving. Dat was wat mij betreft wel het hoogtepunt van het jaar. Ondanks een eerder gestopte aanbesteding, een langere ontwerpfase en veel uitstel door de coronapandemie, hebben we in 2021 zichtbaar resultaat. Zo vormen de natuurvriendelijke oevers bij Almelo nu al een ecologische verbinding tussen de oevers.

Nu kijken we uit naar de volgende werkzaamheden, waaronder het baggeren en aanbrengen van het zand-bentonietmengsel. En met de kennis die we nu hebben, weten we hoe we uitdagingen aan de voorkant al kunnen beheersen. Zo zorgen we voor een goed verloop van de werkzaamheden.