Nieuwsbericht

Autowrakken in het Twentekanaal

Gepubliceerd op: 18 februari 2022, 11.59 uur

Eerder vertelden we al over de duikers die op de bodem van het kanaal naar niet-ontplofte explosieven zochten. Tijdens zo’n zoektocht, kom je nog weleens wat tegen. Objecten die tijdens de werkzaamheden voor overlast kunnen zorgen.

Voor de start van de baggerwerkzaamheden zijn er wat autowrakken uit het kanaal gehaald. Hoe dat precies gaat, lees je hier.

Bijzonder object

Voordat we de kanaalbodem kunnen verruimen, is het nodig om objecten op de kanaalbodem te verwijderen. In het geval van een autowrak gaat het net wat complexer dan bij een ‘normaal’ object. Want in zo’n geval kan het zomaar zijn dat het gaat om een ongeval of een criminele activiteit. Daarom wordt niet alleen de bergingsdienst, maar ook de politie ingeschakeld.

Speur- en sleurwerk

Een auto in het kanaal kan gezocht worden, of betrokken zijn bij een incident. Het kan ook zo zijn dat er nog iemand in de auto zit. Daarom worden de hulpdiensten direct ingeschakeld. Ook wordt er meteen een bergingsdienst en een duikteam ingeschakeld om te kijken of het wrak uit het water gehaald kan worden.

De politie doet haar onderzoek en controleert of de auto bij hun bekend is. De Landelijke Eenheid van de politie achterhaald ondertussen via het chassisnummer van de auto de verzekering, om via die manier de bergingskosten te achterhalen.

Veilige doorvaart

Tijdens de bergingswerkzaamheden is het patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat, de Pluimpot, aanwezig om de doorgaande scheepvaart te begeleiden. Er kan namelijk hinder zijn. Afhankelijk van de ligging van het autowrak, is een deel van het kanaal tijdens de berging tijdelijk gestremd. De scheepvaart ontvangt een bericht over de mate waarin het kanaal te gebruiken is. Vervolgens worden de werkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd.

Snel en secuur

Alle objecten die tijdens de inspectie zijn gevonden, zijn uit het kanaal gehaald. Maar het is niet uit te sluiten dat nieuwe objecten in het kanaal raken. Zodra wij hiervan op de hoogte zijn, dan komen de aannemer en, als dat nodig is, de in te schakelen hulpdiensten snel in actie.

Veiligheid heeft bij Rijkswaterstaat de grootste prioriteit. Door veilig, snel en secuur te werken, blijft ook tijdens de werkzaamheden een vlotte en veilige doorgang voor de scheepvaart behouden.