Werkzaamheden

A12: met spoed verwijderen zieke en dode bomen; 2 maart - 15 maart 2022

Gepubliceerd op: 25 februari 2022, 16.23 uur

Rijkswaterstaat verwijdert vanwege verkeersveiligheid van 2 maart tot 15 maart 2022 met spoed zieke en dode bomen langs de snelweg A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg.

De meeste werkzaamheden vinden overdag plaats. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 10 minuten.

Slechte conditie bomen

De bomen die verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt. Voor de verwijderde alleenstaande bomen geldt een herbeplantingsplicht.

Omvang groenonderhoud

In totaal worden 125 alleenstaande bomen verwijderd en vinden uitdunningswerkzaamheden plaats langs de A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg.

Herbeplanting

Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de solitaire bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar een alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht.

De herbeplanting van de bomen dient uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen te zijn uitgevoerd.

Essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De impact daarvan is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Meer informatie

Bel voor meer informatie over de werkzaamheden met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis).