Sluisstewards in winterslaap: ‘Altijd vakantiegevoel aan en op het water’

Interview

Sluisstewards in winterslaap: ‘Altijd vakantiegevoel aan en op het water’

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

Inmiddels heeft de zomerzon plaatsgemaakt voor onstuimig herfstweer. Het hoogseizoen van de recreatievaart is daarmee ten einde. Het startsein voor veel eigenaren om hun boot schoon te maken en het vaartuig te stallen.

Het luidt ook tegelijkertijd de ‘winterslaap’ in van de sluisstewards van Rijkswaterstaat, de collega’s die zorgen voor een veilige sluispassage. We spraken met sluissteward Nadin Hatscher van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland over haar werk. ‘Helaas was het seizoen heel rustig.’

Manoeuvreren

Bij mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid van zowel de beroeps- als recreatieschipper, bijvoorbeeld bij sluizen. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Daarom zet Rijkswaterstaat in de zomerperiode stewards op de sluizen in.

Zoals Nadin Hatscher (37) bij sluis Linne in Limburg. Ze is voor het 2e jaar steward. Nadin: ‘Door Covid verloor ik mijn vorige baan. Ik kwam via een leuke advertentie bij deze functie uit. In mijn 1e jaar was ik één van de jongsten. En dit jaar één van de oudsten, omdat er in de vakantie voornamelijk studenten werken.’

Gezellig praatje

Stewards worden met name ingezet bij sluizen waar beroep- en recreatievaart samen schutten of bij sluizen die lastig te passeren zijn voor recreanten. ‘Het kan best spannend zijn om door een sluis te varen’, vertelt Nadin. ‘Dagelijks maak je mee dat mensen het -voor de eerste keer- passeren van een sluis een beetje eng vinden. En dan vind ik het fijn dat ik ze op hun gemak kan stellen door duidelijk uit te leggen hoe het werkt. Schippers geven ook zelf aan dat onze aanwezigheid in drukke periodes bijzonder gewenst is. Het zorgt voor meer veiligheidsgevoel en vaarplezier. Je ziet vaak mensen terug, merkt dat ze het ‘sluizen’ zelfverzekerder doen en er is tijd voor een gezellig praatje. Je krijgt regelmatig spontaan bedankjes, echt leuk!’

Rustig seizoen

En hoe verliep dan het afgelopen seizoen? Nadin: ‘Helaas was het heel rustig. Door het onverwachte hoogwater in juli gold er een tijdelijke stremming van de vaarwegen. En daarna durfden veel vakantiegangers wellicht niet deze kant uit te komen. Ook hielp het weer, de regen en kou, niet mee.’ Toch doet dat niets af aan het werkplezier van Nadin.

‘De weg naar het werk toe begint al leuk’, vertelt Nadin. ‘Je gaat van de drukte in mijn woonplaats Venlo juist de natuur in, naar veel groen, water en rust. En als de zon schijnt, voelt het net als vakantie, ook al ben je aan het werk. Zelf huur ik ook wel eens een bootje, wat superleuk is! De mensen op het water zijn heel relaxed. Het gaat er wat rustiger aan toe vergeleken met het wegverkeer. Het is altijd vakantiegevoel aan en op het water. Zo is het helemaal leuk om je steentje bij te kunnen dragen aan veilig vaarverkeer.’

Sluissteward worden?

Landelijk werkt Rijkswaterstaat op de piekmomenten van het recreatievaartseizoen met 53 sluisstewards op in totaal 14 sluizen. Heb je affiniteit met watersport, ben je klantgericht en klinkt teamspirit als muziek in je oren? Dan is de functie van sluissteward iets voor jou! Voor het komende seizoen werven we nieuwe stewards via de website Werken voor Nederland en social media.