Interview

Succesvolle Nederlands-Duitse oefening op de Wadden

Gepubliceerd op: 21 september 2021

Water kent geen grenzen. Dat weten we bij Rijkswaterstaat al langer. Daarom hielden collega’s van Verkeer en Watermanagement op 15 september 2021 een uitgebreide oefening op het Nederlands-Duitse grensgebied van de Waddenzee. Dit deden zij samen met de regio Noord-Nederland.

Samen met Duitse partners voor incidentbestrijding: het Havariekommando, de scheepvaartautoriteit Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt, overheidspartners voor water, milieu en natuurbeheer en NLWKN, werd er intensief geoefend om een grote olieverontreiniging op te ruimen.

Taakverdeling

Op de Eems loopt geen rijksgrens. Daarom hebben we voor dat gebied structureel afspraken gemaakt over de taakverdeling. De Duitsers leggen bijvoorbeeld de betonning en regelen het verkeersmanagement. Maar incidentbestrijding doen we altijd samen. Meer reden om weer eens te oefenen, want we moeten wel op elkaar ingespeeld blijven.

Een precisiewerkje

'Het was even inkomen', vertelt adviseur incidentmanagement en oefenleider, Wopke Kuijpers. 'Vooral ook omdat je met een taalbarrière zit en elkaar maar weinig ziet en spreekt. Maar al snel waren we los en konden we vooral het materieel goed testen.'

'Het is spannend om te zien of de grote schepen goed in formatie kunnen varen, om zo efficiënt mogelijk de olie te verwijderen. Ze moeten met de veegarmen, die aan het schip zitten, vlak langs elkaar manoeuvreren. Een precisiewerkje! Uiteindelijk moet de olie wel in de skimmer komen, zodat de pomp van het schip de boel af kan zuigen. Een skimmer is een apparaat dat water en olie van elkaar scheidt, zodat alleen de probleemstof wordt afgevoerd.'

'Wat ik er ook graag bij vertel is dat we natuurlijk niet echt met olie geoefend hebben, maar met stro. Een prima vervanger. Het blijft lekker drijven en verspreidt zich op ongeveer dezelfde manier over het wateroppervlak. In een mooi en beschermd natuurgebied als de Wadden, wil je niet dat olie schade aan kan richten. Daar hebben we ook afspraken over met andere overheden en beheerders. Dus het snel bestrijden van olieverontreinigingen is één van onze belangrijkste uitdagingen daar.'

Duitse kustwacht blij met drones

Rijkswaterstaat zet steeds vaker drones in voor incidentbestrijding. Ook in deze situatie waren de drones als extra ogen in de lucht weer heel waardevol. Kuijpers vertelt:

'De locatie van de vervuiling is snel in beeld. Drones zien precies de plaats waar je moet zijn. Die beelden helpen om de olieruimers meteen naar de juiste plek te laten varen. Je hoeft met de drone in de lucht alleen nog wat aanwijzingen te geven. Iets meer stuurboord of bakboord hoorde je dan. Maar al snel zaten we precies goed en kon het opruimen al beginnen.'

De Duitse collega’s werken nog niet met drones. Volgens Kuijpers waren ze heel enthousiast over wat deze beelden aan extra informatie voor de kustwacht kon opleveren. Het was een geslaagde oefening, waarbij de Nederlandse aanpak met drone-inzet, enthousiast overgenomen werd door de Duitse kustwacht. Op basis van dronebeelden van Rijkswaterstaat, stuurden zij hun schepen vanaf de kant naar het incident. Dat belooft wat voor de toekomst!