Nieuwsbericht

OpenIJ geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans

Gepubliceerd op: 6 augustus 2021, 14.16 uur

OpenIJ heeft voor Rijkswaterstaat bij Zeesluis IJmuiden de Social Return verplichting succesvol ingevuld. OpenIJ is van mening dat werk niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Bij Zeesluis IJmuiden krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarom een kans om aan het werk te kunnen.

Jennifer Smits, HR Manager bij OpenIJ en Coördinator Social Return bij Van Hattum en Blankevoort, vertelt hoe deze sociale regeling heeft gezorgd voor meer werkgelegenheid.

Van receptioniste tot system engineer

Jennifer vertelt hoe het allemaal begon. Jennifer: ‘In oktober 2015 zijn we gestart met onze 1e 2 collega’s via Social Return. Al snel kwamen meerdere nieuwe collega’s vanuit de Social Return doelgroep op de OpenIJ-locaties in Haarlem, IJmuiden en bij het Logistieke Centrum in Amsterdam. Zij werden op diverse functies ingezet. Van receptioniste tot werkplekbeheerder en schoonmaakmedewerker, cateringmedewerker of steigerinspecteur, alles kon bij OpenIJ.

Werk creëren voor 200 kandidaten per jaar

Bij de inzet vanuit Social Return heeft veiligheid altijd vooropgestaan en kwaliteit kwam altijd voor kwantiteit. Jennifer: ‘Duurzame inzetbaarheid was altijd onze intrinsieke motivatie, dus liever 1 kandidaat met uitzicht op vast werk dan 2 kandidaten maar een half jaar aan het werk houden. We hebben vaak taken van functies gescheiden, zodat werkzaamheden geschikt werden voor kandidaten uit de Social Return doelgroep.

En met succes. In totaal hebben 188 Social Return medewerkers, 25 tot 40 uur per week mee kunnen werken aan Zeesluis IJmuiden. Smits: ‘Altijd liep de inzet via een vast proces: we bepaalden de werkgelegenheid, we selecteerden kandidaten, we begeleidden kandidaten op het project en we faciliteerden de doorstroom naar vast werk als dat mogelijk was. De goede samenwerking tussen collega’s van Rijkswaterstaat, GEJA Werkprojecten, Werkgevers Servicepunt (WSP) Amsterdam en IJmondWerkt, Stedelijk Bureau Social Return Amsterdam, de provincie Noord-Holland en alle collega’s van OpenIJ is hierin doorslaggevend geweest.

Het succes

Het Social Return programma is succesvol. Jennifer: ‘Begin 2021 hebben we de balans opgemaakt. In het 4e kwartaal van 2020 hadden we 208 gerealiseerde arbeidsjaren (doelstelling 200 arbeidsjaren) via Social Return ingevuld. We zijn trots dat we bij de bouw van Zeesluis IJmuiden werkgelegenheid hebben kunnen leveren in de regio en dat onze collega’s zo goed zijn doorgestroomd in verschillende functies. Maar liefst 76% van de mensen die ooit via IJmondWerkt zijn ingestroomd bij OpenIJ, is tot op de dag van vandaag niet meer afhankelijk van een uitkering. Zij hebben doorstroming gevonden naar ander betaald werk en een enkeling naar de AOW.

In totaal hebben 188 mensen uit de Social Return doelgroep een bijdrage geleverd aan de realisatie van Zeesluis IJmuiden OpenIJ. Daarmee hebben we een mooie bijdrage geleverd aan het werk in de regio en hebben we veel mensen een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt gegeven.

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis