Dubbel duurzaam asfalt

Aanleg en onderhoud van asfalt vormt een belangrijk aandeel (23%) van de totale CO2-uitstoot van Rijkswaterstaat. Op dit gebied is dus veel winst te behalen, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen, zoals Greenway LE.

Greenway LE is een dubbel duurzaam asfalt. Dat houdt in dat we het niet alleen energiezuinig kunnen produceren, maar het bestaat ook voor 60% uit hergebruikt asfalt. Hierdoor is het op dit moment het meest milieuvriendelijke asfalt van Rijkswaterstaat.

Ron van der Aa, technisch adviseur bij Rijkswaterstaat, legt uit: De energie- en CO2-besparing komt door het speciale productieproces. Normaal asfalt wordt bij ongeveer 160 °C geproduceerd. Door een speciaal productieproces kunnen we dit duurzame asfalt bij 105 °C produceren. Hierdoor verbruiken we 25% minder energie en stoten we ook 25% minder CO2 uit vergeleken met normaal asfalt.’

Greenway LE kunnen we energiezuinig produceren én bestaat voor 60% uit hergebruikt asfalt. Het is op het moment het meest milieuvriendelijke asfalt.

Rijkswaterstaat heeft het nieuwe duurzame asfalt in de zomer van 2015 voor het eerst gebruikt op de A27 in West-Brabant. Van der Aa: ‘Het werk aan de A27 stond al op de planning en deze werkzaamheden boden als eerste de kans om het asfalt in te zetten.’ Maar niet voordat het nieuwe asfalt uitgebreid was getest.

Innovatie TestCentrum

Voordat we een nieuw soort asfalt op de rijkswegen gebruiken, testen we dit eerst. In dit geval is het getest door het Innovatie TestCentrum. Van der Aa: ‘Tijdens de onderzoeken kijken we of het nieuwe asfalt ten minste gelijkwaardig is aan het huidige asfalt. De kwaliteit van het asfalt op de wegen mag er dus niet op achteruit gaan.’

Voor het goedkeuren van het duurzame asfalt deden we niet alleen proeven in een laboratorium, maar ook in de praktijk met behulp van proefvakken op de A2 en de A65. Greenway LE heeft alle proeven goed doorstaan en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Van der Aa: ‘Als weggebruiker merk je niets van het bijzondere asfalt, de toplaag waar de auto’s op rijden is nog steeds het welbekende zoab.’

Duurzaamheid in aanbesteding

In de toekomst kunnen alle projecten van Rijkswaterstaat dit duurzame asfalt inzetten. Voor aannemers kan het voordelig zijn om met dit soort asfalt te werken. De goede milieuprestaties van het asfalt kunnen namelijk zorgen voor een hoge waardering bij Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI)-aanbestedingen. Op deze manier stimuleert Rijkswaterstaat marktpartijen om duurzame producten en diensten te leveren.