Aanpak renovatie Heinenoordtunnel

In 2023 is de renovatie van de Heinenoordtunnel in de A29 gestart. Naar verwachting is de renovatie aan de tunnel eind 2024 klaar. Voor dit grote project werken we samen met verschillende partijen, zoals de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Hoeksche Waard, Barendrecht, Nissewaard, Goeree Overflakkee en Moerdijk, het waterschap Hollandse Delta en aannemer Savera III.

Savera III is een samenwerking tussen Dura Vermeer, SWARCO en SPIE.

Maatregelen om bereikbaarheid te garanderen en hinder te beperken

Om de hinder te beperken tot maximaal 1 uur extra reistijd, bovenop de extra reistijd, voeren we de werkzaamheden in fasen en zoveel mogelijk buis voor buis uit. En werken we zoveel mogelijk in periodes met minder verkeer, zoals in het weekend, ‘s nachts en tijdens vakanties. Daarbij houden we rekening met andere werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

In augustus 2023 bouwden we een middentunnelkanaal. Dit is een nieuwe afgesloten vluchtroute met bovenin de kabels en leidingen van de installaties. Hierin kan de aannemer werken, terwijl het verkeer er nog doorheen rijdt. Daardoor hoeft de tunnel minder vaak dicht.

We leggen nieuwe installaties en systemen naast de bestaande aan. De oude blijven ondertussen gewoon werken. Die halen we pas in 2024 weg, als de nieuwe installaties getest zijn en goed werken. Zo voorkomen we een maandenlange afsluiting van de tunnel.

Heinenoordtunnel heeft een nieuwe afgesloten vluchtgang

Midden in de tunnel, tussen de 2 tunnelbuizen in, zit sinds 1 september 2023 een nieuwe afgesloten vluchtgang: een middentunnelkanaal. Hier bevindt zich de vluchtweg en bovenin een dienstgang voor de kabels en leidingen van de technische installaties.

Het middentunnelkanaal bouwden we tijdens de afsluiting in augustus 2023. Bekijk de compilatievideo van de werkzaamheden.

Omdat we in beide tunnelbuizen tegelijk aan het werk waren en er tijdelijk geen vluchtroute was, was de tunnel in beide richtingen dicht.

Normaal onderhoud gaat ook tijdens renovatie gewoon door

De tunnel moet tijdens de renovatie ook veilig blijven. De oude installaties blijven tot het einde werken. Daarom gaat het normale onderhoud aan de tunnel tijdens de renovatie ook gewoon door. We proberen deze werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren met de renovatie.

Blijf op de hoogte van de werkzaamheden rond de Heinenoordtunnel

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden en de planning? Meld u dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Aanmelden digitale nieuwsbrief Heinenoordtunnel