Nieuwsbericht

Kanteloperatie eerste deur Nieuwe Sluis Terneuzen wederom uitgesteld

Gepubliceerd op: 3 februari 2023, 12.24 uur

De planning van het kantelen en invaren van de eerste deur is wederom uitgesteld. We verwachten op zondag 5 februari 2023 te veel harde windvlagen om de deur in te kunnen varen in de deurkas. Daarom is het verplaatsen naar de landtong (gepland voor vandaag) en kantelen van de deur (gepland voor zaterdag) uitgesteld.

De planning is nu om de deur zondag 5 februari aan te meren aan de meerpalen bij de landtong Zuid. Het kantelen van de deur is dan voorzien op maandag 6 februari. Op dinsdag 7 februari plaatsen we hem dan in de deurkas. In de tussentijd is vanmorgen gestart met het laden van de tweede brug. Deze blijft voorlopig in de Autrichehaven op ponton liggen.

Kantelen van de deuren

De eerste deur legt op 5 februari een korte route af van de sluiskolk naar de landtong zuid. Het hoogtepunt van de invaaroperatie is het kantelen van de deur op 6 februari. De deur, 26 m hoog, 62 m breed, 9 m diep en 2000 ton zwaar, wordt gekanteld met behulp van een hijsbok in verticale stand. Daarna hervatten we het transport, varen de deur in de deurkas van de Nieuwe Sluis en installeren de deur. De andere 3 deuren volgen in de dagen erna bij gunstige weersomstandigheden.

Tweede brug installeren

Ook de tweede brug, 86 m lang, 17 m breed, 15 m hoog en 1540 ton zwaar, vervoeren we met een ponton vanaf de opslaglocatie in de Autrichehaven naar de Nieuwe Sluis. Voordat de brug op zijn plaats in het binnenhoofd geïnstalleerd kan worden, brengen we de brug op de juiste hoogte en draaien we de brug in de goede stand.

Meekijken

Het publiek kan een deel van het invaren van de deuren en brug via de webcam volgen. Wanneer dat het geval zal zijn, weten we op dit moment nog niet. Een actuele planning van de operatie publiceren we steeds op onze website en delen we via onze Facebookpagina.