Nieuwsbericht

Herbeplanting en natuurimpuls langs N246 Buitenhuizen

Gepubliceerd op: 16 december 2022, 16.55 uur - Laatste update: 19 december 2022, 10.15 uur

Op 16 december 2022 zetten we samen met Gemeente Zaanstad, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ), Omgevingsdienst NHN en SPIE/Van Doorn de Natuuroever Buitenhuizen in het zonnetje. Samen planten we een van de ruim 300 nieuwe inheemse bomen.

Eerder in 2022 hebben we op deze plek populieren verwijderd. Deze vormden vanwege hun oude leeftijd een risico voor de verkeersveiligheid op de autoweg N246.

Op de plek van de verwijderde populieren hebben verschillende partijen de afgelopen weken veel bomen en heesters geplant. Aan het einde van januari 2023 staan in Natuuroever Buitenhuizen 300 bomen en 120 heesters.

De heraanplant heeft een grote afwisseling van alleen inheemse soorten. Zoals de zwarte populier, ratelpopulier, Noorse doorn en veldesdoorn, els, ruwe en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes en winterlinde.

Natuurimpuls

Naast het planten van nieuw groen hebben we in samenwerking met KMZ verschillende voorzieningen aangelegd. Deze winter leggen we vissenbossen aan. Deze stapels wilgentakken bieden onder water schuilplaatsen aan jonge vissen.

Eerder dit jaar hebben we meerdere voorzieningen aangelegd om de natuur op deze plek te versterken. Zo plaatsten we 2 verblijfkasten voor rosse- en dwergvleermuizen en een torenvalkkast.

Een van de kasten staat net voorbij het kijkscherm bij de oeverzwaluwwand. In 2022 broedde hier een paartje ijsvogels. Ook plaatsen we een ooievaarsnest. In september 2022 boorden vrijwilligers van KMZ broedgaten voor wilde bijen. Dit krijgt in het voorjaar van 2023 een vervolg.

Wandelroute

De natuuroever bij Buitenhuizen maakt deel uit van wandelroutes, zoals het Noord-Hollandpad. Informatieborden vertellen de bezoekers meer over de omgeving.

Dit natuurgebied langs het Noordzeekanaal is een thuis voor dieren. Oeverzwaluwen en ijsvogels hebben hun weg naar de broedwanden gevonden. Ook kunt u verschillende riet-zangvogels beluisteren. Daarnaast schuilen en rusten vissen en andere diertjes in het ondiepe water.