Wie is de verslaggeefster van ‘Het Twentekanaal’

Interview

Wie is de verslaggeefster van ‘Het Twentekanaal’

Gepubliceerd op: 15 december 2021 - Laatste update: 15 december 2021, 10:14

Heeft u onze videoverslagen (vlogs) over de werkzaamheden al gezien? Verslaggeefster Marijn vertelt in die verslagen alles wat u moet weten over het hoe, wat en waarom van de werkzaamheden aan de Twentekanalen.

De vlogs zijn allemaal te vinden op het YouTubekanaal van Rijkswaterstaat. Maar wie is onze verslaggeefster eigenlijk? En wat is haar verbinding met het kanaal? We stelden haar een paar vragen.

Wie ben je?

Interview

Wie ben je?

Gepubliceerd op: 15 december 2021 - Laatste update: 15 december 2021, 10:14

‘Ik ben Marijn de Vries, oud-profwielrenner en journalist. Ik doe van alles: ik heb een wekelijkse sportcolumn in dagblad Trouw en ik ben wieleranalist voor radio en televisie. Samen met mijn man organiseer ik racefietsevenementen, van bedrijfsevenementen tot vakanties door heel Europa tot clinics, en zelfs hele fitplannen voor bedrijven. En ik werk veel als dagvoorzitter op congressen en als presentator, onder andere dus voor deze publieksvoorlichtingscampagne van Rijkswaterstaat.’

Wat is je verbinding met het Twentekanaal?

‘Ik woon in Zwolle en fiets nog steeds heel veel, omdat wielrennen nog steeds onderdeel van mijn werk is. Ik vind het prachtig om langs het Twentekanaal te fietsen. Overijssel is sowieso schitterend. Ik hou erg van langs water fietsen: vaak fiets je wat hoger, over een dijkje, en dan zie je zoveel. De zon, grote wolkenluchten boven het water: er is niets mooiers. Door mijn fietstochten heb ik me al vaak afgevraagd wat er nu eigenlijk gebeurde in en rond het Twentekanaal. De sluizen bij Eefde bijvoorbeeld, daar werd al heel lang aan gewerkt. Het is te gek om door de filmpjes die we maken te zien wat er nu eigenlijk gebeurt. En er gebeurt veel meer dan je denkt!’

Welk verhaal is blijven hangen?

‘De leukste ervaring vond ik mee te gaan met de duikers die op zoek waren naar vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. En het verhaal over het zand-bentoniet mengsel dat op de kanaalbodem wordt gespoten vond ik ook superinteressant.

Duiken naar vliegtuigbommen klinkt natuurlijk superspannend, maar het was heel traag werk, omdat de duikers met de hand (!) alle stukken kanaalbodem afzoeken waar een vliegtuigbom zou kunnen liggen. De duikers moeten alles op de tast doen. Vrij indrukwekkend. Ze vonden trouwens niets, alleen maar oud ijzer. Het verhaal over het zand-bentoniet vond ik zo leuk omdat de mannen en vrouwen die daarmee aan het werk waren zo ontzettend gepassioneerd waren. Het mengsel hebben ze zelf ontwikkeld, uitgevonden dus, en ook de machine waarmee het op de kanaalbodem wordt aangebracht hebben ze zelf bedacht. Daar waren ze zo trots op, en ze vertelden er met zoveel vuur over: fantastisch om te zien.

Het is bijzonder om te zien hoe zorgvuldig de verruiming van de Twentekanalen wordt aangepakt, op vele vlakken. Misschien is het vanzelfsprekend, maar er gebeuren zoveel dingen die ik niet eens had kunnen bedenken. De natuurvriendelijke oevers bijvoorbeeld heb ik vaak gezien, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat daar zo goed over is nagedacht. Ik vind het mooi dat er zo aandachtig aan het Twentekanaal wordt gewerkt, in alle facetten die je bedenken kunt.’

Heeft u ook een leuk of mooi verhaal over uw ervaringen met de Twentekanalen? Laat het ons weten! Neem contact op via de Facebookpagina Twentekanalen of stuur een mail naar twentekanaal@rws.nl.