Nieuwsbericht

Martinus Nijhoffbrug is al 25 jaar een echte blikvanger

Gepubliceerd op: 1 juli 2021, 09.11 uur

De Martinus Nijhoffbrug bestaat dit jaar 25 jaar. Op 18 januari 1996 opende toenmalig minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat de tuibrug (een brug met 1 of meerdere pijlers waarbij aan elke pijler een stuk brugdek door middel van tuikabels is opgehangen) over de Waal in de A2 nabij Zaltbommel.

De brug verving de oude en te smalle Bommelse Brug, die in 2007 werd gesloopt. De brug geldt als een ware blikvanger en is een belangrijke verbinding tussen Noord- en Zuid-Nederland, waarover dagelijks circa 80 duizend voertuigen rijden.

Martinus Nijhoff

De brug is vernoemd naar de dichter Martinus Nijhoff (1894-1953). In 'De moeder de vrouw', zijn wellicht bekendste sonnet, vertelt de dichter dat hij naar (Zalt)Bommel gaat om de (toen nieuwe) brug te zien, de voorganger van de huidige brug.

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van het jubileum is in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel tot 1 augustus 2021 een tentoonstelling met foto’s van de brug te bezoeken. Jorritsma maakte op 18 juni 2021 de winnende foto bekend. Er wordt ook een film getoond van de opening in 1996 en er is een korte film van de bouw van de brug.

Actie

Het wordt steeds drukker op en rond de snelweg snelweg A2 tussen Deil, ‘s-Hertogenbosch en Vught. Als we de regio bereikbaar willen houden, dan moet er wat gebeuren. Alleen de weg verbreden biedt niet langer de oplossing. We willen allemaal kunnen reizen, wonen, werken en recreëren. Zonder hinder op de route en zonder overlast in de regio.

Daarom ondernemen we actie. We verkennen oplossingen voor de infrastructuur op de langere termijn, maar ook op de korte termijn vinden een hoop veranderingen plaats. Er ligt nu een voorkeursbeslissing waar de zienswijze voor gestart is. Onderdeel daarvan is een mogelijke nieuwe brug over de Waal, als buurman van de Martinus Nijhoffbrug.