Zwemmen in open water

Zwemmen is gezond en zorgt bovendien bij zomers weer voor verkoeling en plezier. Daarom controleert Rijkswaterstaat tijdens het zwemseizoen (mei-oktober) de zwemwaterkwaliteit op ongeveer 240 officieel aangewezen zwemlocaties in de rijkswateren. De provincies informeren het publiek over de waterkwaliteit op alle zwemlocaties.

Goedgekeurde zwemwaterlocaties

Wilt u weten waar u kunt zwemmen in water met een goede zwemwaterkwaliteit? Op de website van Zwemwater vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland.

Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.

Download de Zwemwater-app in de App Store (iOS)
Download de Zwemwater-app in de Google Play Store (Android)

Controle waterkwaliteit zwemwaterlocaties

Een belangrijke taak van Rijkswaterstaat is de zorg voor voldoende en schoon water. Als blijkt dat de zwemwaterkwaliteit niet op peil is, adviseert Rijkswaterstaat de provincie om het publiek hierover te informeren. Daarnaast neemt Rijkswaterstaat het initiatief om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat kan Rijkswaterstaat niet alleen. We werken daarin samen met bijvoorbeeld waterschappen, provincies en gemeenten.

Zoetwater/zoutwater

Meer informatie over de rol en taak van Rijkswaterstaat bij de controle van de waterkwaliteit, vindt u op de website Iplo.

Zwemmen in vaarwegen zoals kanalen en de grote rivieren is vanwege de risico’s verboden. Op de pagina Zwemmen in rivieren en kanalen leest u meer over de risico’s van het zwemmen in rivieren en kanalen.

Hoe Dan?! - ZORGELOOS een DUIK nemen

Video voor de Corporate Newsroom zomercampagne 2019 uit de reeks: #Hoedan?! Zwemwater van goede kwaliteit is belangrijk. Zeker in de zomer. Bart is op vakantie in eigen land en spreekt op de camping af met Hans Ruiter, expert in zwemwaterkwaliteit. Die legt uit waarom niet elk natuurwater geschikt is om te zwemmen, hoe Rijkswaterstaat de waterkwaliteit meet én waar je kan zien welk water veilig is.

Podcast: Gevaren op het water

Luister hieronder naar de podcast Gevaren op het water, waarin Botte Jellema meevaart met mobiel verkeersleider Tjeerd Zeilstra.

Podcast Gevaren op het water

Botte Jellema vaart mee met mobiel verkeersleider Tjeerd Zijlstra. Hij luistert naar de verhalen die Tjeerd vertelt over zijn werk en de gevaren van zwemmen in een rivier.

Onderliggende pagina