IJsbestrijding

Rijkswaterstaat beheert een groot aantal sluizen, stuwen en andere kunstwerken. Om beschadiging of vertragingen door vorst te voorkomen, moeten we over voldoende kennis en middelen beschikken.

Het Steunpunt IJsbestrijding Kunstwerken zorgt ervoor dat Rijkswaterstaat de expertise in huis heeft om ijs in sluizen en stuwen effectief te kunnen bestrijden.

Schade voorkomen

IJs in de sluis- of stuwdeuren zorgt ervoor dat deze niet goed meer sluiten, of juist niet meer open kunnen. Water dat bevriest zet uit en kan zo zelfs de constructie van een kunstwerk beschadigen. Voorkomen van deze problemen is goedkoper en eenvoudiger dan de schade repareren.

IJsbestrijding hoeft niet moeilijk te zijn. IJsaangroei of ijsophoping kan voorkomen worden door het ijs te verwijderen, het water te verwarmen of het water in beweging te houden, zodat er geen ijs kan ontstaan.

Steunpunt IJsbestrijding Kunstwerken

Steunpunt IJsbestrijding Kunstwerken adviseert en biedt kennis aan. Zo kunnen beheerders goed kiezen welke methode van ijsbestrijding voor hen het beste werkt en weten ze wanneer en hoe ze die moeten toepassen.