Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer, ook wel de Grevelingen genoemd, is een voormalige zeearm van de Noordzee. Het meer ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland.

Projecten op het Grevelingenmeer

Herstelprojecten zeegras Waddenzee & Zuidwestelijke Delta

We werken aan het herstel van zeegras langs de Nederlandse kust. We zetten in op een blijvende terugkeer van deze waterplant in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta.

Grevelingen: onderhoud aan de Grevelingensluis

Om de Grevelingensluis in de toekomst veilig te houden, is onderhoud van onderdelen nodig tot eind 2023. We reviseren cilinders, buffers en draaipunten.

Zuidwestelijke Delta: herstel zeegras

We werken aan het herstel van zeegras in de Zuidwestelijke Delta, zoals het Grevelingenmeer. De waterplant is van belang voor de natuur en waterkwaliteit.

Feiten over het Grevelingenmeer

  • Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa.
  • Het meer is een beschermd Natura2000-gebied.
  • In het kader van de Deltawerken is het Grevelingenmeer door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van de zee afgesloten en is de zeearm een meer geworden.

Deltawerken

Grevelingendam

De Grevelingendam vermindert de stroming in de Grevelingen, het Haringvliet en het Volkerak. Lees meer over de Grevelingendam.

Brouwersdam

De Brouwersdam verbindt Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland en is 6.5 km lang. De waterkering beschermt ons tegen hoogwater en krachtige golven.

Nieuws over het Grevelingenmeer