Samen werken aan een bereikbaar Zuid-Holland

Rijkswaterstaat renoveert en vervangt de komende jaren een flink aantal bruggen, tunnels en viaducten in Zuid-Holland. Ook voeren we op verschillende wegen groot onderhoud uit. 

De werkzaamheden zijn nodig, omdat onze infrastructuur slijt door steeds meer en zwaarder verkeer op de weg en het water. Ook is een deel al flink op leeftijd. Veel wegen, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten zijn namelijk gebouwd in de jaren 50 en 60. Daarnaast pakken we een aantal knelpunten aan zodat verkeer daar beter kan doorrijden.

Bekijk in de video waarom al deze werkzaamheden nodig zijn, onze aanpak en wat het betekent voor het weg- en vaarwegverkeer.

Video: De grootste onderhoudsopgave ooit

Voice-over: Dit zijn Naomi, Glenn, Aukje en Anna. De komende jaren gaan zij, net als u, merken dat er In Zuid-Holland flink aan de weg wordt gewerkt. Dat kan overlast veroorzaken. En dat is vervelend, maar onvermijdelijk. Ron Veenstra, inspecteur: In Nederland hebben we één van de beste wegennetten ter wereld. Daar zijn we trots op en dat willen we zo houden. Daarom zijn we bij Rijkswaterstaat continu bezig met onderhoud aan bruggen, tunnels en viaducten. De komende jaren zullen veel van deze werken een grote onderhoudsbeurt krijgen. Pakketbezorger Glenn: Oké, maar waarom moet er dan nu zoveel aan onderhoud worden gedaan? Willy Dekker, directeur: In Zuid-Holland vind je de meeste beweegbare bruggen, tunnels en waterwerken van Nederland. Veel van deze infrastructuur is al aardig op leeftijd. Sommige bruggen en tunnels moeten gemoderniseerd worden en andere moeten we versterken of deels vervangen. Daarnaast plaatsen we ook nieuwe bedieningssystemen die het gebruik ervan veiliger en betrouwbaarder maken. Oma Aukje: Hmm.., is het nu wel veilig dan? Bert Smink, technisch manager: Ja, Nederlandse tunnels en bruggen zijn veilig. Tot aan een renovatie of vervanging houden we deze bruggen, tunnels en viaducten extra in de gaten. In sommige gevallen is de kans op storingen of onverwachte werkzaamheden wel iets groter. Zakenvrouw Naomi: Hoe lang gaan al die werkzaamheden eigenlijk duren? Claudia van Krogten-Lutterman, netwerkplanner We hebben hier in Zuid-Holland een druk gebruikt wegennet, dat kan niet zomaar dicht. We moeten ook alles zorgvuldig plannen en afstemmen met andere wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies. Het onderhoud wordt daarom bewust over vele jaren gespreid. Kind Anna: Ik kom straks toch nog wel op tijd bij oma? Ron Veenstra, inspecteur: Met de vele onderhoudsprojecten die op stapel staan is verkeershinder onvermijdelijk. Rijkswaterstaat doet er tijdens de uitvoering wel alles aan om deze hinder te beperken. En we houden we u op de hoogte. Zo kunt u goed voorbereid op weg. Oma Aukje: En hoe weet ik wat er bij ons in de buurt allemaal gepland is? Voice-over: Wilt u weten wat er de komende jaren in uw omgeving gaat gebeuren? Kijk dan op rws.nl/bereikbaarzh of volg ons via twitter @RWS_WNZ. Zo zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat u als weggebruiker ook in de toekomst vlot en veilig op uw bestemming komt.

Projecten in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn de komende jaren verschillende projecten gepland om de regio bereikbaar te houden. Op onderstaande kaart staan de projecten die in 2024 of komende jaren worden uitgevoerd.

Klik op de gele pointers om de specifieke projecten te bekijken. Als een project niet aanklikbaar is, volgt meer informatie zodra dit beschikbaar is. De kaart geeft geen volledig overzicht van alle projecten. De planning kan nog wijzigen. Pagina A44: vervangen brug en viaducten Pagina A20: verbreding Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Pagina A16 Rotterdam: nieuwe rijksweg tussen A13 en A16 Pagina A15/A20: Blankenburgverbinding Pagina A27: verbetering traject Houten - Hooipolder Pagina A20: vervanging en renovatie Giessenbrug Pagina A16: vernieuwen Van Brienenoordbrug Pagina A16: vervangen viaduct over Hoofdweg Rotterdam (S109) Pagina N915: renovatie Brug over de Noord Pagina Oude Maas: asfalteringswerkzaamheden Spijkenisserbrug Pagina A29: renovatie Heinenoordtunnel Projectpagina A15: groot onderhoud Ridderkerk - Deil Pagina N3: renovatie beweegbare deel Papendrechtsebrug

Hinder door werkzaamheden in Zuid-Holland

Vooral op drukke en belangrijke routes en knooppunten geven de werkzaamheden veel hinder in Zuid-Holland. Weggebruikers adviseren we daarom voor vertrek de verkeersinformatie te checken op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of van A naar Beter. Ook vindt u hier tips voor alternatieven zoals met de fiets of het ov naar het werk, thuiswerken of buiten de spits reizen. Vaarweggebruikers kunnen terecht op Vaarweginformatie.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Veiligheid voorop

Omdat we niet alles in Zuid-Holland tegelijk kunnen aanpakken, moeten sommige objecten zoals bruggen en viaducten langer op hun opknapbeurt wachten. Dit betekent dat de kans op storingen toeneemt. Tot aan de werkzaamheden houden we ze extra in de gaten. Het kan zijn dat we tijdelijke maatregelen moeten nemen. Denk aan het verlagen van de snelheid, geen vrachtverkeer toelaten of een rijbaan afsluiten voor een spoedreparatie. Veiligheid staat altijd voorop.

Zuid-Holland Bereikbaar

Ook andere (vaar)wegbeheerders werken aan projecten. Afstemming van alle projecten vindt plaats binnen het samenwerkingsverband Zuid-Holland Bereikbaar. Hierin werken we samen met provincie Zuid-Holland, gemeenten, waterschappen en vertegenwoordigers van werkgevers- en ondernemersorganisaties om verkeershinder zo veel mogelijk te beperken.

Nieuws

Onderliggende pagina