Werkzaamheden

Rijkswaterstaat vervangt verlichting langs Rijkswegen Noord-Holland

Gepubliceerd op: 26 februari 2024, 14.32 uur

Op dit moment vervangt Rijkswaterstaat de openbare verlichting langs de Rijkswegen in Noord-Holland om energiebesparing en een betere verkeersveiligheid te realiseren. In 2 jaar tijd worden ruim 12.000 lampen vervangen voor led-verlichting.

De huidige verlichting is einde levensduur en moet vervangen worden. Op sommige delen wordt de volledige verlichtingsinstallatie vernieuwd. Het gaat om lichtmasten, bekabeling en de voedingskasten. Op andere plekken worden alleen de lichtarmaturen vervangen.

Nieuwe led-verlichting

Tussen 2022 en 2024 worden ruim 12.000 lampen vervangen. De nieuwe led-verlichting verbruikt minder energie en de lampen gaan ook langer mee. De gemiddelde levensduur van de nieuwe lampen is 20 jaar.

Daarnaast zal de verlichting die op dit moment nachts 100% brand waar mogelijk gedimd worden naar 30% intensiteit in de rustige perioden tussen 23.00 en 05.00 uur. Dit levert een extra vermindering van het energieverbruik op.

De werkzaamheden zijn gestart in maart 2022 en zullen worden afgerond in 2024. De A9 tussen Amstelveen en Alkmaar was het 1e traject waar de verlichting is vervangen. Hierna volgden de A1, A2, A4, A5, A8, A9, A10, A200, A205, N9 en N99.

Duurzaamheid en leefomgeving

Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, ook voor volgende generaties. Het aanbrengen van led-verlichting langs de Rijkswegen in Noord-Holland past bij onze ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.