Nieuwsbericht

Overnachtingshaven Spijk nog niet open voor binnenvaart

Gepubliceerd op: 12 juli 2023 - Laatste update: 12 juli 2023, 14:55

De overnachtingshaven in de Boven-Rijn bij Spijk is nog niet toegankelijk voor de binnenvaart. De afgelopen weken hebben verschillende schepen geprobeerd de haven in te varen. Dit is nadrukkelijk niet toegestaan en leidt potentieel tot gevaarlijke situaties.

Verboden in te varen

De haven zal, volgens planning, later in 2023 pas gereed zijn voor gebruik en is tot die tijd niet toegankelijk. Aangezien de betonningslijn onlangs is verwijderd, neemt het risico toe dat de scheepvaart de haven onjuist aanziet voor geopend.

Dit is dus nog niet het geval. De borden met verboden in te varen die op de strekdammen staan, blijven gehandhaafd totdat de haven is opengesteld voor binnenvaartschepen. Rijkswaterstaat roept binnenvaartschippers op tot die tijd de haven in aanleg onder geen beding in te varen.

Planning aanleg overnachtingshaven Spijk

De aanleg van de overnachtingshaven bij Spijk verloopt volgens planning. Momenteel worden de aanlegsteigers ingevaren. Tot augustus 2023 vindt zandafvoer plaats en wordt de resterende steenbekleding aangebracht.

Vanaf week 28 start de afwerkfase van de haven en de directe omgeving ervan. Dan worden verkeersborden en lichtmasten geplaatst en wordt de aansluiting van de stroomvoorziening gerealiseerd. Naar verwachting wordt de overnachtingshaven Spijk eind 2023 opengesteld voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat zal te zijner tijd hierover berichten.

Overnachtingshaven Spijk

We leggen in de Beijenwaard bij Spijk een overnachtingshaven aan voor binnenvaartschippers. Naast 50 reguliere ligplaatsen komen er 2 ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke ladingen.

Ook komen er voorzieningen voor de scheepvaart, zoals een auto-afzetsteiger, parkeerplaatsen en walstroom. 

Meer informatie aanleg overnachtingshaven Spijk

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Aanleg overnachtingshaven Spijk.