Nieuwsbericht

A16 Rotterdam tikt in 1 weekend beide uiteinden van het tracé aan

Gepubliceerd op: 7 maart 2022, 15.46 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 11.57 uur

De bouw van de A16 Rotterdam beleefde in het weekend van 5 en 6 maart 2022 een bijzonder moment. Aan beide uiteinden van het 11 km lange tracé werden belangrijke stappen gezet.

Bij de toekomstige verbinding tussen de A13 en de A16 Rotterdam werd de huidige A13 richting Den Haag verlegd. Zo kan er veilig en zonder extra hinder doorgewerkt worden aan de A16 Rotterdam.

Aan het andere uiteinde van het tracé werd een steeds langer wordend viaduct voor het eerst over rijdend verkeer heen geschoven. Het viaduct maakt bij het verkeersknooppunt Terbregseplein de verbinding tussen de A16 Rotterdam en de bestaande A16.

Van pijler naar pijler

Het viaduct over het Terbregseplein wordt in delen van ongeveer 30 m gebouwd. Op de bouwplaats aan de noordkant van het Terbregseplein vind je een ‘fabriek op locatie’, waar elk wegdek wordt gemaakt. Het steeds langer wordende viaduct wordt van pijler naar pijler achter een stalen frame aan over het Terbregseplein heen getrokken. Het stalen frame overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld.

Op deze manier wordt in totaal zo’n 800 m wegdek (400 m per rijrichting) in delen gemaakt en over het bestaande weggennet (A20) geschoven. Zo maakt het verbinding met de bestaande A16.

Minder hinder

Vrijdag 4 maart 2022 schoof het viaduct voor het eerst over het rijdende verkeer op de verbindingsboog A20/A16. Voordeel van de methode voor de A16 Rotterdam is dan ook dat er geen extra grote afsluitingen nodig zijn om het viaduct te kunnen bouwen.

A13 richting Den Haag verlegd

Dit weekend verlegden we aan het andere uiteinde van het tracé, de rijbaan van de A13 richting Den Haag naar de definitieve locatie onder een nieuw viaduct. Over dit viaduct rijdt straks het verkeer op de A16 Rotterdam over de A13 heen. De bestaande A13 wordt verbreed, zodat we straks in het midden de A16 Rotterdam kunnen aansluiten.

Het verkeer op de A13 rijdt sinds maandagochtend 7 maart 2022 onder het nieuwe viaduct van de verbindingsboog A13/A16 door.

A16 Rotterdam

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij.

De nieuwe, 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.