Werkzaamheden

Groningen krijgt nieuw Julianaplein, 3 maanden ernstige verkeershinder

Gepubliceerd op: 4 februari 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 14:25

De stad Groningen krijgt een nieuw ongelijkvloers Julianaplein zodat het verkeer straks vanuit elke richting zoveel mogelijk kan doorrijden. Daarvoor wordt het huidige knooppunt afgebroken en opgeruimd en komt er vervolgens een tijdelijke kruising.

Tussen 11 februari en 9 mei 2022 worden verschillende rijrichtingen afgesloten. Dit levert 3 maanden lang ernstige verkeershinder op.

Drukste kruising van Noord-Nederland

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Het verbindt de bestaande wegen in de richtingen Hoogkerk/Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Groningen-Zuid/Assen (snelweg A28). Verkeerslichten op dit knooppunt zorgen in de spits voor files. Het nieuwe Julianaplein wordt ongelijkvloers. Zodat het verkeer straks vanuit elke richting zoveel mogelijk kan doorrijden.

Afsluitingen

De afsluitingen van de verschillende rijrichtingen hebben grote gevolgen voor de hele stad Groningen. We verwachten ernstige verkeershinder op de omleidingsroutes, maar ook op veel andere wegen in en rond de stad. Houd hier rekening mee en laat zoveel mogelijk de auto staan.

Om het verkeer door te laten stromen is het nodig dat, tussen 11 februari en 9 mei 2022, elke dag 80.000 minder auto's op het wegennetwerk in en rond Groningen rijden. Lukt dit niet, dan loopt de boel gegarandeerd vast. Onze dringende oproep aan u en alle andere automobilisten: pas in de periode van februari tot en met mei 2022 uw reisgedrag aan. Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets, bus of trein. Als u echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits. Op de website Groningen bereikbaar leest u daar meer over.

Onderdeel van Aanpak Ring zuid

De aanpak van het Julianaplein maakt onderdeel uit van het project Aanpak Ring Zuid, een samenwerking tussen gemeente en provincie Groningen en Rijkswaterstaat. Dit project omvat de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Deze ombouw van de zuidelijke ringweg verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid. De planning is dat het project in 2025 klaar is.