Nieuwsbericht

Herstel wildrasters A73

Gepubliceerd op: 20 december 2021, 16.55 uur

De A73-Zuid loopt van Venlo tot Echt en wordt in 2022 14 jaar. Daarmee is de A73 eigenlijk een redelijk ‘nieuwe’ snelweg. De A73 zorgt er niet alleen voor dat mensen op een goede en veilige manier van A naar B kunnen komen, maar ook dieren.

Want om wilde dieren in goede banen te leiden zijn er veel faunapassages onder de weg, ecoducten boven de weg en wildrasters langs de weg aangelegd. Deze maand (december 2021) wordt aan een deel van de faunaraster gewerkt omdat onderhoud nodig is. We gaan hierover in gesprek met Koen Krowinkel (Adviseur Landschap). 

Herstelde poort die een geleidende functie heeft voor dieren om veilig de weg over te kunnen steken

Mankementen

Tijdens inspecties bleek dat er aan een deel van de faunarasters mankementen waren. De meest voorkomende mankementen waren gaten in het rasters, kapotte palen en openstaande of kapotte poorten.' Daarom heeft onze onderhoudsaannemer, Gebr. van der Lee, de opdracht gekregen de meest prioritaire mankementen op te lossen. ‘Begin december 2021 is een start gemaakt aan het werk. Eind van dit jaar is de aannemer naar verwachting klaar. Hetgeen nu opgepakt wordt, kon niet meer uitgesteld worden. De komende jaren zal grootschaligere vervanging noodzakelijk zijn om de veiligheid van weggebruikers en dieren te behouden.’ legt krowinkel uit.

Faunarasters

Snelwegen vormen barrières in de natuur. Veel wilde dieren kunnen of durven niet over te steken of sneuvelen bij het passeren van wegen. ‘Daarom zijn faunarasters aangelegd om aanrijdingen met dieren te voorkomen. Om enerzijds faunaslachtoffers te beperken, maar anderzijds ook voor de veiligheid van de weggebruiker te garanderen. Rasters moeten ervoor zorgen dat dieren alleen op bepaalde plaatsen de weg oversteken. Ze hebben behalve een werende ook een geleidende functie. Op plaatsen waar wild de weg kruist bij bijvoorbeeld een ecoduct, faunatunnel of onderdoorgang worden rasters als geleiding geplaatst.’ vervolgt krowinkel zijn verhaal. 

Ondanks al deze voorzieningen, vallen er toch faunaverkeersslachtoffers op snelwegen. ‘Rijkswaterstaat beheert ontzettend veel km wegen. Het is onmogelijk om elk klein gaatje in een wildraster of omgevallen paaltje waardoor een raster niet meer functioneert direct in beeld te hebben en aan te pakken. Maar ons beleid is wel heel duidelijk wat dit betreft: veiligheid voorop. Zowel voor weggebruikers alsook voor het wild rond de weg.