A7: avond- en nachtafsluiting Afsluitdijk; 23 - 24 november 2021

Werkzaamheden

A7: avond- en nachtafsluiting Afsluitdijk; 23 - 24 november 2021

Gepubliceerd op: 17 november 2021

Op dinsdag 23 november 19.00 uur tot woensdag 24 november 2021 05.00 uur is de snelweg A7 over de Afsluitdijk in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.

Werkzaamheden

Rijkswaterstaat voert werkzaamheden uit aan de bruggen en sluizen van het Lorentzcomplex om de storingsgevoeligheid terug te dringen. Ook worden andere werkzaamheden op de Afsluitdijk uitgevoerd, zoals beton- en asfaltinspectie. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, verwijderen wij tevens de loopbrug bij het Vlietermonument tijdens deze afsluiting.

Reservenacht

Mochten de werkzaamheden niet tijdig klaar zijn, dan geldt er een reservenacht, namelijk de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 november 2021.

Stevin- en Lorentzsluizencomplex

De onderhoudswerkzaamheden aan beide sluizencomplex startten in september 2021. Met deze avond- en nachtafsluiting is het grootste gedeelte van de geplande werkzaamheden afgerond voor het aanbrengen van de sensoren, het installeren van de nieuwe bedieningssoftware en het ophangen van de nieuwe camera’s. Het resterende werk levert geen noemenswaardige hinder op voor vaar- en weggebruikers.

Buitenruimte Vlietermonument

Na de sloop van de loopbrug is het als voetganger niet meer mogelijk om van de Waddenzeezijde naar de IJsselmeerzijde over te steken. Weggebruikers kunnen nog tot Kerst hun auto bij het Vlietermonument parkeren.

In de buitenruimte van het Vlietermonument komt een nieuwe loopbrug, met aan de IJsselmeerzijde ook een uitbreiding van het centrale plein in het midden van de verzorgingsplaats. Aan de Waddenzeezijde komt een waterkerende muur op de kruin van de dijk waar bezoekers straks over de Waddenzee kunnen uitkijken.

Hinder en omleidingen

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruikmaken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen - Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad - Enkhuizen).

Veiligheid

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op en rond de vaarwegen en zorgt ervoor dat eventuele hinder tot een minimum beperkt blijft. Afhankelijk van het verloop kunnen de werkzaamheden korter of langer duren. De veiligheid van de werknemers en de weggebruikers heeft de hoogste prioriteit.

Project Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dit is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op de website De Afsluitdijk.

Zie ook