Interview: Suurhoffbrug-fietser Marcel Werring

Interview

Interview: Suurhoffbrug-fietser Marcel Werring

Gepubliceerd op: 10 september 2021 - Laatste update: 10 september 2021, 17:09

Marcel Werring woont en werkt al zijn hele leven in de regio van Oostvoorne. Al 15 jaar fietst hij over de Suurhoffbrug naar zijn werk, bij de Raffinaderij Rotterdam van bp. Deze gigantische raffinaderij, de op een na grootste van Europa, ligt aan het Hartelkanaal, pal naast de Suurhoffbrug.

Marcel: ‘De Suurhoffbrug is onze buurman. Wij zijn daarnaast de buren van de mensen die erop aan het werk zijn. Zij hebben al eens een kijkje genomen in ons trainingcenter. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in techniek. Andersom vind ik het ook leuk om te weten wat er zoal gaande is op de brug.

Toeschouwer bij het plaatsen van de brug

In mei van dit jaar (2021) werd de 2e brug geplaatst naast de oude Suurhoffbrug. Marcel besloot ’s avonds te gaan kijken hoe de plaatsing van de met gekleurde spotlights verlichte brug ging. Dit op nog geen 20 m afstand vanaf de parkeerplaats bij zijn werk. ‘Ik werd, bij het maken van wat amateurfoto’s, opgevangen door iemand van de aannemer, een heel leuke vent. Het viel me op dat het plaatsen van de brug zelf niet bijster spectaculair was. Juíst doordat alles tot in de puntjes uitgedacht was, was het uiteindelijke plaatsen eigenlijk best saai. Dat spreekt voor hoe goed Rijkswaterstaat is in het maken en uitvoeren van dit soort plannen. 2 weken later mocht ik er voor het eerst met mijn fiets overheen, dat was een mooi moment!

Onder de indruk

Marcel fietst dagelijks langs de werkzaamheden en neemt altijd even een kijkje: ‘Zomer of winter, regen of donker; het valt me op dat er 0,0 stress te zien is onder alle verschillende partijen, die op de brug aan het werk zijn. Het lijkt voor mij bovendien alsof de eerste focus altijd ligt op het feit dat de verkeersdoorstroom door moet blijven gaan. Daarna komt pas hun renovatiewerk. Dat vind ik zeer klantgericht. Tel daar alle verschillende soorten werkzaamheden en de sterke stroming onder de brug bij op. Ik ben in ieder geval erg onder de indruk van het werk dat Rijkswaterstaat en de aannemer hier verzetten,’ zegt hij.

Liefde voor de brug

In mijn jeugd, toen ik hier net woonde, had je de speelfilm ‘Spetters’ met Hans van Tongeren en Renée Soutendijk. De Suurhoffbrug maakte in de film zijn filmdebuut, als de hoofdrolspelers eroverheen rijden met een motorfiets. Op de achtergrond zie je dan de contouren van bp. Kortgeleden heeft een van de medewerkers van de aannemer een foto van me gemaakt bij de brug met mijn fiets, met op de achtergrond weer de bp-raffinaderij, da’s toch leuk? De tijdelijke brug vind ik overigens prachtig. Het gloednieuwe fietspad en het mooie simpele ontwerp zonder al te veel poespas; van mij hoeft ‘ie niet meer weg’', sluit Marcel enthousiast af.