Rijkswaterstaat sluit 16 juli 2021 hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat sluit 16 juli 2021 hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal

Gepubliceerd op: 15 juli 2021

Op vrijdagochtend 16 juli 2021 sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. De kering beschermt het gebied langs het zuidelijke deel van het kanaal tussen de Lek en de Waal tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek.

Het verhoogde waterpeil wordt veroorzaakt door extreme regenval in Duitsland. De scheepvaart ondervindt beperkt hinder.

Hinder scheepvaart

Schepen kunnen na de sluiting passeren door de Prinses Marijkesluis, die naast de keersluis ligt. Dit kan een beperkte vertraging opleveren. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.

Altijd klaar voor gebruik

Het zuidelijk deel van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Ravenswaaij en Tiel, staat normaal in open verbinding met de Lek. Het waterpeil stijgt en daalt mee met dat van de Lek. Bij een waterstand van 5,2 m boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog.

Vóór deze waterstand wordt bereikt, sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij. Er zakt een keerschuif in het kanaal. Deze keerschuif sluit het kanaal af van de Lek. Dit voorkomt hoogwaterproblemen in het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal.

De hoogwaterkering Ravenswaaij is altijd klaar om gebruikt te worden. Van tevoren is niet te voorspellen wanneer een sluiting nodig is. Soms meerdere jaren niet, soms meerdere keren in een seizoen. Het is uitzonderlijk dat de kering in de maand juli, buiten het officiële hoogwaterseizoen, moet sluiten. Een sluiting duurt gemiddeld ruim een week.