N35

Salland-Twentetunnel (N35)

De Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel en maakt onderdeel uit van de autoweg N35. De tunnel ligt in het dorp Nijverdal, in de gemeente Hellendoorn (Overijssel) en is de eerste combitunnel van Nederland.

Auto- en spoortunnel

de Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel

De Salland-Twentetunnel is een combitunnel. Dit houdt in dat zowel automobilisten als de trein door de tunnel kunnen. De tunnel bestaat uit 3 tunnelbuizen; de spoortunnel heeft 1 tunnelbuis met 2 sporen en de autotunnel bestaat uit 2 tunnelbuizen met elk 1 rijstrook en een ruimtereserveringsstrook.

De tunnel is 493 m lang en heeft een hoogte van 4,70 m. De Salland-Twentetunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze.

Bouw van de Salland-Twentetunnels

Over een lengte van bijna 500 m is een gecombineerde tunnelconstructie gemaakt voor zowel de N35 als het spoor. In het centrum van het dorp Nijverdal loopt de weg ondergronds de tunnel in, samen met het treinverkeer. Bovengronds werd op die plek een park aangelegd.

Aan de oostzijde van de tunnel bevindt zich het verdiepte station in de open toeritconstructie van de tunnel. Gelijktijdig met de bouw van de tunnel zijn diverse viaducten over en bruggen in de N35 gerealiseerd.

Combitunnel Nijverdal - Salland-Twentetunnel

De N35 liep vroeger dwars door het dorp Nijverdal. De bouw van de Salland-Twentetunnel maakte deel uit van het Combiplan Nijverdal, een project dat het centrum van Nijverdal ontlastte door het knelpunt van de N35 aan te pakken.

Weg en spoor werden ten noorden van de Grotestraat (voormalige N35) geplaatst, dat voor een deel in de tunnel kwam te liggen, de zogenaamde combitunnel. Dit zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer, minder stank- en geluidsoverlast en een veiliger en beter bereikbare stationsgebied.

De uitvoering van het Combiplan startte in 2008 en in april 2013 is de spoortunnel in gebruik genomen, gevolgd door de wegtunnel op 29 augustus 2015.

De Salland-Twentetunnel zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer, minder stank- en geluidsoverlast en een veiliger en beter bereikbare stationsgebied van het dorp Nijverdal

Wanneer is de Salland-Twentetunnel dicht?

Kijk voor actuele verkeersinformatie op de N35 op de pagina Geplande wegwerkzaamheden. Soms komt het voor dat de tunnel tijdelijk gesloten is vanwege onderhoud.

Nieuws