Verkeerscentrum Nederland

Verkeerscentrum Nederland (VCNL) zorgt 24/7 voor een veilige en vlotte doorstroming op het Nederlandse hoofdwegennet. Het VCNL doet dit samen met de 5 regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. Het VCNL heeft hierbij een unieke rol.

Monitoren van het wegennetwerk bij Verkeerscentrum Nederland

Verkeersinformatie

VCNL realiseert de verkeersinformatie over het hoofdwegennet. Deze informatie produceert VCNL door het controleren en aanvullen van ruwe verkeersdata. De data wordt vervolgens omgezet in verkeersinformatie en via internet en sociale media verspreid, zodat het zo snel mogelijk bij de weggebruikers terechtkomt. 

De data wordt ook gedeeld met het Nationaal Dataportaal Wegverkeer, waardoor ook andere serviceproviders (zoals de ANWB, Flitsmeister en Waze) hier gebruik van kunnen maken.

VCNL signaleert verstoringen in het wegennetwerk, anticipeert op afwijkingen en initieert en coördineert landelijke en internationale verkeersmanagementmaatregelen. Hiervoor onderhoudt VCNL contact met diverse partijen, zoals buitenlandse verkeerscentrales, serviceproviders (onder andere ANWB) en de 5 regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat (Utrecht, Rhoon, Velsen, Wolfheze en Helmond).

Verkeerscentrum Nederland heeft hierbij het overzicht en de regionale verkeerscentrales bedienen ieder een deel van het autosnelwegennet. Bij drukte openen de regionale verkeerscentrales de spitsstroken en bij ongevallen worden omleidingsroutes ingesteld via de borden boven de weg. Ook sturen de regionale verkeerscentrales de weginspecteurs aan.

Podcast Wegverkeersleiders

Wegverkeersleider Kristian de Bruine werkt in de verkeerscentrale in Velsen en kijkt daar dag in dag uit naar langsrijdende auto’s. En als het nodig is, komt hij in actie!

Rijkswaterstaat kijkt naar ons

Botte Jellema ging op bezoek in de verkeerscentrale in Velsen en keek daar mee met onze wegverkeersleiders.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Rijkswaterstaat informeert weggebruikers ook zelf over incidenten op het wegennet en eventuele omleidingsroutes. Dat doen wij via het verkeersinformatiekanaal Rijkswaterstaat Verkeersinfo en X.