Verkeerscentrum Nederland

Verkeerscentrum Nederland (VCNL) zorgt 24 uur per dag voor een veilige en vlotte doorstroming op het Nederlandse hoofdwegennet. Het VCNL doet dit samen met de 5 regionale verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. Het VCNL heeft hierbij een unieke rol.

Monitoren van het wegennetwerk bij Verkeerscentrum Nederland

Verkeersinformatie

VCNL realiseert de verkeersinformatie over het hoofdwegennet. Deze informatie produceert VCNL door het controleren en aanvullen van ruwe verkeersdata. De data wordt vervolgens omgezet in verkeersinformatie en via internet en sociale media verspreid, zodat het uiteindelijk bij de weggebruikers terechtkomt.

VCNL signaleert verstoringen in het wegennetwerk, anticipeert op afwijkingen en initieert en co├Ârdineert landelijke en internationale verkeersmanagementmaatregelen. Hiervoor onderhoudt VCNL contact met diverse partijen, zoals buitenlandse verkeerscentrales, serviceproviders (onder andere ANWB) en de 5 regionale verkeerscentrales (Utrecht, Rhoon, Velsen, Wolfheze en Helmond).

Verkeerscentrum Nederland heeft hierbij het overzicht en de regionale verkeerscentrales bedienen ieder een deel van het autosnelwegennet. Bij drukte openen de regionale verkeerscentrales de spitsstroken en bij ongevallen worden omleidingsroutes ingesteld via de borden boven de weg. Ook sturen de regionale verkeerscentrales de weginspecteurs aan.

Social Media

Om weggebruikers te informeren over incidenten op het wegennet en eventuele omleidingsroutes communiceert VCNL via social media, waaronder Twitter.