A15 Botlekbrug: nieuwe verbinding weg- en goederenspoorverkeer, scheepvaart en (brom)fietsers

Waarom

  • Verbeteren doorstroming en veiligheid, ook voor scheepvaart
  • Minder brugopeningen door hogere brug.
  • De oude Botlekbrug is in 2017 en 2018 gesloopt.
  • De nieuwe Botlekbrug is sinds 2015 in gebruik voor het wegverkeer.
  • De verbinding voor (brom)fietsers en voetgangers is sinds 2019 volledig beschikbaar.
  • Goederentreinen kunnen vanaf 2021 over de brug.

Alle doelen en resultaten

Hoe

optimaliseren verbinding goederenspoor en (brom)fietsers, bedienings- en veiligheidssystemen, ontruimingstijd (brom) fietsers, verbeteren werking van de brug, aanbrengen aanvaarbescherming

Heb ik last van de werkzaamheden?

Hinder voor het wegverkeer

Afhankelijk van de (onderhouds)werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden is er hinder voor het wegverkeer (de (vracht)auto’s en (brom)fietsers en voetgangers). Buiten de werkzaamheden bestaat de hinder van het wegverkeer uit openingen van de brug voor het passeren van schepen. Schepen hebben voorrang op het wegverkeer. Meer weten? Bekijk onderstaande video!

Alles over hinder en maatregelen

(Beeldtitel: O, zit dat zo! Een animatie. Om zes uur 's avonds staan auto's stil voor een brug die opengaat. Voice-over:) LEVENDIGE MUZIEK EEN BELSIGNAAL VOICE-OVER: Ja, en nu hoor ik jou denken maar er komt toch helemaal geen schip aan? Nou, jawel, hoor. Kijk maar. (Een schip nadert.) Kijk, dit schip is zo groot dat het niet zomaar kan stoppen. Het vaart daarom tegen de stroom in. Het tij is goed, dus het schip moet nu de brug passeren. Anders kan het zomaar twaalf uur duren tot het tij gunstig is. Want als de brug halverwege blijft steken moet het schip tijd hebben om een aanvaring te voorkomen. Het heeft daarom voorrang op het wegverkeer, zelfs in de spits. Dat betekent dat we moeten wachten. Maar dat scheelt wel een hoop vrachtwagens. Dit schip kan namelijk zo'n duizend containers vervoeren. En dat is niet niks. (De kapitein knipoogt. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.)

Hinder voor het scheepvaartverkeer

Bij (onderhouds)werkzaamheden proberen we zoveel mogelijk 1 hef beschikbaar te hebben voor de scheepvaart of dat er een doorvaartmogelijkheid is. 90% van de schepen kan onder de westelijke of onder de oostelijke hef doorvaren. Schepen hoger dan 14 m NAP en met een diepgang van meer dan 8 m ondervinden de meeste hinder van de werkzaamheden op en aan de Botlekbrug. Zij kunnen namelijk vanwege hun diepgang alleen door de westelijke doorvaart varen.

Alles over hinder en maatregelen voor de scheepvaart

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Wanneer

Klaar: -
30 juni - 1 juli 2022

In verband met regulier onderhoud is de Botlekbrug afgesloten voor alle wegverkeer (dus ook voor (brom)fietsers en voetgangers) en de Oude Maas gestremd voor de hoge scheepvaart van:

• donderdag 30 juni 22.00 uur tot vrijdag 1 juli 05.00 uur

Let op: opritten naar de brug kunnen i.v.m. voorbereidingen voor het afsluiten van de brug al vanaf ± 21.00 uur afgesloten zijn.

Doorgaand snelverkeer wordt omgeleid via de Botlektunnel, (brom)fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Spijkenisserbrug.

Voor de hoge scheepvaart is er 1 juli een doorvaartmogelijkheid van 02.00 – 02.30 uur bij een voormelding van 2 uur.

Zie BAS100/2022

Planning nog niet bekend

Spoorverbinding goederentreinen klaar.

Planning nog niet bekend
  • Aanbrengen aanvaarbescherming rondom de pijlers.

Aanpassingen ontruimingstijd voor het langzame verkeer ((brom)fietsers en voetgangers). Regulier onderhoud gaat altijd (iedere maand) door.

Deze planning kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Nieuws

Op de hoogte blijven van hinder

Bij een storing van de Botlekbrug, die effect heeft op het wegverkeer, brengen we u direct op de hoogte via onze gratis sms-service, zodat u uw reis mogelijk nog kunt aanpassen. Meld u aan door BBRUG AAN te sms'en naar 3669. Wilt u zich afmelden voor deze service? Sms dan BBRUG STOP naar 3669.