Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV)

In het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) staan afspraken over de inzameling van scheepsafval in de binnenvaart. Inzameling van afval gaat via het principe: de vervuiler betaalt. Het verdrag geldt ook in Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.

Het SAV bestaat uit 3 delen die de verzameling, afgifte en inname beschrijven van:

Scheepsafvalstoffenbesluit

Het verdrag staat internationaal bekend onder de afkorting CDNI (Convention relative à la collecte, au dépôt et à la réception des Déchets survenant en Navigation rhénane et Intérieure). In Nederland spreekt men ook wel over het Scheepsafvalstoffenbesluit, dat is de omzetting van het internationale verdrag in de Nederlandse wetgeving.

Meld- en Informatiepunt

Voor landelijke vragen of klachten met betrekking tot deel B, bijvoorbeeld over losverklaringen, kunt u contact opnemen met het Meld- en Informatiepunt ondergebracht bij het Havenbedrijf Rotterdam. Zij zijn te bereiken via het telefoonnummer 010-2521000. Voor vragen en klachten met betrekking tot deel A en C, bijvoorbeeld over abonnementen of olie-afgifteboekjes, kunt u contact opnemen met stichting SAB. Zij zijn te bereiken via het telefoonnummer 010-7989898.

Nieuw is de mogelijkheid om nu ook online via een webformulier uw melding en/of vraag in te dienen. Op deze wijze kan uw vraag of melding sneller en efficiënter worden behandeld.

Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart

De Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) is namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor een aantal uitvoeringstaken van het SAV. Zij zorgt voor de organisatie van het financieringssysteem van deel A. Ook zorgt de SAB voor de inzameling van het afval van deel A en C.

Daarnaast is de SAB verantwoordelijk voor het verstrekken, controleren en verder behandelen van een aantal vaardocumenten ten behoeve van binnenschepen en/of bemanningsleden van binnenschepen.

Nieuws

Voor actueel nieuws gaat u naar de internationale website van het CDNI.